Svet

Prekinitev ognja v Siriji konec, ne bo miru

T.C.
29. 8. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prekinitve ognja med sirskimi vladnimi silami in uporniki v treh krajih po državi so se danes po novem obstreljevanju končale, so sporočili iz nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice. Nasprotujoči si strani sta se sicer dogovorili za 48-urne prekinitve ognja.

Reuters

Reuters

Režimske sile so obstreljevale mesto Zabadani blizu meje z Libanonom, uporniki pa so napadli položaje vladnih sil v okolici tega mesta.

Na severozahodu Sirije so medtem sunitski islamistični uporniki raketirali šiitski vasi Fua in Kafraja. Gre za zadnji vasi v provinci Idlib, ki sta še v rokah vladnih sil. Večino regije namreč sedaj obvladujejo uporniške sile, sestavljene pretežno iz skrajnih islamističnih sil.

Skrbi o usodi prebivalcev teh vasi so očitno prepričale Iran in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki sta ključna podpornika sirskega režima, da omilita svojo ofenzivo v Zabadaniju. To mesto je ena zadnjih utrdb upornikov blizu libanonske meje.

Reuters

Vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman, je za dpa povedal, da trenutno potekajo pogajanja o umiku upornikov iz Zabadanija v zameno za evakuacijo civilistov iz omenjenih šiitskih vasi.

Nove prekinitve ognja so sledile podobnim na začetku meseca, ki so prav tako veljale za omenjene tri kraje, a so kaj kmalu propadle.

Reuters