Svet

Budimpešta pošilja na mejo dodatne policiste, ti nad migrante s solzivcem

STA/M.J.
26. 8. 2015, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Generalni direktor madžarske policije Karoly Papp je danes napovedal, da bodo na mejo s Srbijo poslali več kot 2100 dodatnih policistov. Ti bodo patruljirali ob meji in nudili podporo okoli 1000 že nameščenim policistom. Na meji je medtem prišlo do incidenta, ko je policija blizu mejnega prehoda Roszke proti migrantom uporabila solzivec.

Reuters

Prehod ob vasi Roszke je eden izmed redkih odsekov, kjer še ne stoji obmejna ograja, ki jo Budimpešta namerava dokončati do konca meseca in s tem beguncem zapreti pot na svoja tla in naprej v EU. Prek njega v teh dneh na Madžarsko prispe večina beguncev, ki potujejo prek Srbije.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden izmed tamkajšnjih policistov, so s kolegi danes s solzivcem proti migrantom posredovali, potem ko so ti skušali tamkajšnji največji madžarski center za begunce zapustiti, ne da bi jim poprej odvzeli prstne odtise.

Odhod naj bi policisti skušali preprečiti kakim 200 migrantom. Policijski vir je povedal, da skuša policija umiriti razmere, a da migranti "še kar naprej vpijejo".

Samo v torek je madžarsko-srbsko mejo pri Roszkeju prečkalo več kot 2500 ljudi, kar je rekordno število v enem dnevu. Večina migrantov je prišla iz Sirije, Afganistana in Pakistana, med njimi je bilo 555 otrok, je sporočila madžarska policija.

Pri tem migrantih gre za del vala okoli 7000 beguncev, katerih pot v EU je prejšnji teden prekinila Makedonija z razglasitvijo izrednih razmer in tridnevnim zaprtjem meje z Grčijo. Mejo so nato Makedonci v soboto znova odprli in begunci so lahko nadaljevali pot na sever.

Generalni direktor madžarske policije je danes ob napovedi napotitve dodatnih 2106 policistov na mejo s Srbijo povedal, da bo šlo za t. i. mejne lovce. Policisti, ki bodo na meji delovali od 5. septembra, bodo patruljirali in pomagali že nameščenim kolegom, ki ves čas skušajo prestreči nezakonite migrante.

Madžarska je od začetka leta registrirala več kot 100.000 prosilcev azila, kar je več kot dvakrat več kot v celotnem lanskem letu. Madžarska konservativna vlada je zaradi navala migrantov napovedala in nato začela gradnjo ograje na meji s Srbijo, posledično pa je število migrantov, ki prečkajo mejo, s 150 dnevno v prvi polovici leta v avgustu poraslo na 2000 na dan.

Ograja je le eden izmed ostrih ukrepov proti migrantov, ki vključujejo tudi zaostrovanje azilne zakonodaje, vključno s kaznimi za nezakonito prečkanje meje, in načrte za trajno zaprtje begunskih centrov.