Svet

V Nemčiji novi napadi na azilne centre

STA/M.J.
26. 8. 2015, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Nemčiji se vrstijo napadi na poslopja, namenjena prosilcem azila. Neznanec je ponoči skušal zanetiti požar v objektu za begunce v Leipzigu, že v torek zvečer pa sta dva opita moška z noži vdrla v zatočišče v mestu Parchim. Nemška kanclerka Angela Merkel bo medtem danes obiskala mesto Heidenau, kjer so konec tedna divjali rasistični skrajneži.

Reuters

V saškem Leipzigu je neznanec ponoči odvrgel zažigalno sredstvo na poslopje, kamor naj bi danes namestili 56 beguncev. Večjo škodo je preprečil očividec, ki je takoj poklical gasilce, tako da je zgorela zgolj žimnica, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila policija, ki pa o storilcu za zdaj nima nobenih informacij.

V mestu Parchim v zvezni deželi Mecklenburg-Pomorjansko sta medtem dva opita moška v torek zvečer vdrla v tamkajšnje zatočišče za begunce. Več stanovalcev, ki so bili v času vdora na dvorišču, je opazilo, da ima eden izmed moških pri sebi nož z 20-centimetrskim rezilom.

Zaradi tega so se spravili na varno in obvestili varnostnike, medtem pa je moškima uspelo pobegniti. A le malo zatem ju je uspelo prijeti policiji, ki je ugotovila, da sta imela oba moška v krvi več kot dva promila alkohola. Moška, ki ju bodo ovadili, sta ob odvzemu krvi izražala do tujcev sovražna stališča.

Do zadnjih incidentov je prišlo po požaru, ki je v noči na torek izbruhnil v zgradbi, namenjeni azilantom, v mestu Nauen v nemški zvezni deželi Brandenburg. Ti dogodki pa se ne morejo primerjati z nacionalističnimi in rasističnimi izgredi, ki so od petka do nedelje zvečer zaradi odprtja azilnega doma divjali v mestecu Heidenau na Saškem.

Zaradi dogajanja v Heidenau, v katerem je bilo ranjenih 30 policistov, so zvezne in deželne oblasti napovedale odločno ukrepanje, mesto pa bo danes obiskala tudi kanclerka Merklova.

Merklova, ki je tudi sama obsodila izgrede, se bo v Heidenau sešla z begunci, nameščenimi v novem centru, pogovarjala pa se bo tudi s tamkajšnjimi prostovoljci in varnostnimi silami. Heidenau je že v ponedeljek obiskal vicekancler Sigmar Gabriel. Njegovi socialdemokrati so sporočili, da so odtlej prejeli več kot 150 sovražnih klicev, vključno z grožnjami Gabrielu.

Nemški predsednik Joachim Gauck bo medtem danes obiskal azilni dom v Berlinu.

Nemčija, ki se v trenutni begunski krizi sooča z največjim navalom migrantov in pričakuje, da bo letos prejela več kot 800.000 prošenj za azil, je sicer v torek za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe. V skladu s to uredbo mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v unijo.