Svet

Nato zmanjšuje nadzor zračnega prostora nad Baltikom

T.C.
4. 8. 2015, 22.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Iz zveze Nato so danes sporočili, da bodo s septembrom občutno zmanjšali zračne patrulje nad baltskimi državami, ki so jih okrepili, potem ko je Rusija v luči ukrajinske krize okrepila svoje aktivnosti na območju.

Reuters

Kot je pojasnil predstavnik zavezništva Jay Janzen, bo od 1. septembra v Natovi misiji varovanja baltskega zračnega prostora sodelovalo le še osem letal, medtem ko jih trenutno 16. Od osmih letal bo štiri prispevala Nemčija, štiri pa madžarska.

Obrambni minister Litve Juozas Olekas je ocenil, da to zmanjšanje ne bo negativno vplivalo na regionalno varnost in da gre pač za "racionalno rabo razpoložljivih sredstev". Kot je spomnil, v zadnjem času niso beležili kršitev zračnega prostora.

Reuters

Kot je slišati tudi kritike, saj da ukrajinska kriza ostaja nerešena in da zmanjšanje Natove prisotnosti v regiji pošilja napačen političen signal Moskvi.

Države Nata so v luči zaostrovanja odnosov z Rusijo postopoma povečevale število letal, ki patruljirajo nad Litvo, Latvijo in Estonijo, potem ko jih je bilo še lani samo štiri.

Posebej je baltske države prestrašila ruska priključitev Krima, kasneje pa se je tudi povečalo število ruskih manevrov na območju Baltika, kar je poskrbelo za dodatno razburjenje.

Nato sicer baltsko nebo nadzoruje in varuje od leta 2004, ko se je trojica držav priključila zavezništvu, sama pa ni imela zadostnih kapacitet za to.

Wikipedia