Svet

Nato napovedal znatno okrepitev enot za posebej hitro odzivanje

M.J.
22. 6. 2015, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes napovedal, da bo zavezništvo še ta teden potrdilo načrte za povečanje enot za posebej hitro odzivanje za najmanj dvakrat. Nato je sicer že kot odgovor na rusko agresijo na Ukrajino oblikoval enoto svojih sil za hitro posredovanje, t. i. bojno konico.

nato

"Obrambni ministri Nata bodo sprejeli odločitev o dodatni krepitvi moči in obsega Natovih odzivnih sil na od 30.000 do 40.000 vojakov, več kot dvakrat več, je kot trenutno njihova številčnost," je dejal Stoltenberg pred srečanjem obrambnih ministrov Nata v sredo in četrtek v Bruslju.

Nato je leta 2002 oblikoval t. i. Natove odzivne sile, ki jo sestavlja okoli 13.000 vojakov, ki lahko krizna žarišča dosežejo veliko hitreje kot glavne sile zavezništva. A ukrajinska kriza in domnevno rusko posredovanje na vzhodu Ukrajine preko pomoči proruskim upornikom so povzročile skrbi, da te sile morebiti niso zmožne dovolj hitrega odziva v zelo spremenjenem varnostnem okolju.

Zato so voditelji Nata septembra lani vzpostavili t. i. bojno konico teh sil, ki jo sestavlja okoli 5000 vojakov, ki lahko posredujejo v nekaj dneh in ne mesecih. Nasproti potencialnim agresorjem naj bi te enote delovale kot svarilo oziroma naj bi jih v naprej odvračale od napadov, obenem pa naj bi pomirile strahove vzhodnih članic zavezništva, ki se krepijo zaradi dogajanja v Ukrajini in ruske podpore tamkajšnjim separatistom.

Stoltenberg je danes še napovedal, da bo Nato pohitril proces odločanja, da bi se tako lahko odzval na nove izzive. Med drugim bo zveza vzpostavila novo logistično enoto znotraj splošne poveljniške strukture. Posledično bo lahko vrhovni poveljnik Nata dobil več odgovornosti glede odobritve posredovanja, s čimer se bo zavezništvo po trditvah Stoltenberga lahko hitreje odzvalo. Ob tem je vodja Nata zagotovil, da politični nadzor nad vojaškimi silami ne bo ogrožen.