Kultura

Preglova nagrada za izjemne dosežke v roke Ivi Hafner Bratkovič

STA/M.J.
22. 6. 2015, 17.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Kemijskem inštitutu so Ivi Hafner Bratkovič danes podelili Preglovo nagrado za izjemne dosežke na področju kemije in sorodnih ved. Kot so zapisali v komisiji, sodi Hafner Bratkovičeva med najprodornejše slovenske raziskovalke mlajše generacije na področju biokemije in molekularne biologije.

Arsen Perić / KMA

Hafner Bratkovičeva je prispevala pomembna odkritja pri določitvi mehanizma pretvorbe prionskega proteina iz nativne v bolezensko obliko, kar je pomagalo pri razvoju novih diagnostičnih metod. Izsledki njenih raziskav so bili v zadnjih letih objavljeni v več znanstvenih člankih v visoko kvalitetnih revijah.

Je tudi soavtorica treh patentov, o odličnosti in aktualnosti njenega dela pa pričajo tudi vabljena predavanja na mednarodnih konferencah in tujih univerzah. Veliko časa pa namenja tudi vzgoji mladih. Na tem področju je vodila izobraževalni projekt z naslovom Nova generacija raziskovalcev ved o življenju, so še zapisali.

Podelitve na Kemijskem inštitutu se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je v nagovoru dejala, da Preglove nagrade "v sebi nosijo odprt, razvojni pogled v interdisciplinarnost, povezovanje, privzemanje drugačnega, tudi navidezno nemogočega".

"Naj bo to sporočilo vsem nam: ni meja za odličnost, če jo znamo prepoznati, sprejeti in ji najti svoje pravo mesto. Tudi v Sloveniji," je še poudarila ministrica.

Preglovo nagrado na Kemijskem inštitutu podeljujejo raziskovalcem iz Slovenije ali raziskovalcem, ki so večji del raziskav, na katere se nanaša nagrada, opravili v Sloveniji. Podeljuje se za vrhunske dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav, ki so primerljivi s svetovno kvaliteto.