Svet

S kislino nad borce za pravice istospolnih

STA
30. 5. 2015, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Moskovska policija je danes v središču ruske prestolnice aretirala več aktivistov za pravice istospolno usmerjenih in njihove nasprotnike na shodu v podporo homoseksualcem, ki je potekal brez dovoljenja oblasti.

Reuters

Med shodom, ki je potekal na trgu pred uradom moskovskega župana, so aretirali najmanj 16 ljudi. Med aretiranimi so tako udeleženci demonstracij, na katerih so pozvali k spoštovanju pravic gejev in lezbijk, kot njihovi nasprotniki, ki so demonstrante med drugim napadli s kislino.

Mestne oblasti sicer današnjega shoda podobno kot v prejšnjih letih niso dovolile. "Želeli smo prirediti mirne demonstracije. Za to si prizadevamo že deset let, a vsakič znova ne dobimo dovoljenja oblasti," je pojasnil eden od organizatorjev Nikolaj Aleksejev.

Homoseksualnost v Rusiji od leta 1993 ni kazniva, je pa tabu in jo številni obsojajo, predvsem ruska pravoslavna cerkev. Ruski predsednik Vladimir Putin je leta 2013 podpisal sporen zakon o prepovedi homoseksualne propagande, ki prepoveduje razpravljanje o tej temi z mladoletnimi.