Svet

»Kraljevski« otrok privekal na svet na valovih sredozemskega morja

B.K.
5. 5. 2015, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Medtem, ko so ljudje po vsem svetu praznovali rojstvo britanske princese Charlotte Elizabeth Diane v Londonu, so reševalci italijanske mornarice proslavljali rojstvo druge princeske – Francesce Marine, deklice, ki se je rodila materi migrantki na smrtonosni pomorski poti iz severne Afrike v Evropo.

Arhiv Svet24

Francesca Marina je ob rojstvu tehtala le nekaj več kot tri kilograme, na svet pa je privekala na krovu mornariške ladje Bettica, med ostalimi 654 migranti.

Dojenčica je le ena izmed skoraj 7.000 migrantov, ki so se konec tedna v upanju na boljše življenje podali na pot v prenatrpanih lesenih in gumijastih čolnih.

V svoji jutranji kolumni z naslovom "Bambini Reali" ("Reali" v Italijanščini pomeni tako kraljevski kot resničen), je novinar časnika La Stampa, Massimo Gramellini primerjal obe novorojenčici.

»Ti dve bitji, ki sta ravnokar prišli na svet, sta dober prikaz družbene neenakosti,« piše Gramellini. »Eni je ime Charlotte Elizabeth Diana in je bila rojena kraljevi družini v kliniki za milijonarje. Druga se imenuje Francesca Marina po mornarjih, ki so ji na valovih pomagali priti na svet. Njena zibelka je postelja sreče, njena klinika pa čoln obupa, na katerem je njena nigerijska mati poskušala pobegniti nepopisnim grozotam.«

Twitter

Gramellini ugotavlja sicer, da Marina kot hči priseljenskih staršev ne bo mogla zaprositi za italijansko državljanstvo, dokler ne dopolni 18 let.

»Ni bila deležna pozdrava milijonov rojakov [kakor britanska princesa]. Pravzaprav Francesca Marina ne bo imela nobenih rojakov še zelo dolgo, saj bo v skladu z našimi zakoni postala Italijanka šele, ko dopolni 18 let.«

Vsi migranti pa nimajo minimalne sreče, ki sta jo imeli Francesca Marina in njena mati, ko sta živi stopili na evropska tla. Prav danes je v sredozemskem morju, med iskanjem boljšega jutri, utonilo vsaj 40 migrantov.