Svet

Indonezija brani usmrtitve, Avstralija umika veleposlanika

STA/M.J.
29. 4. 2015, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po torkovi usmrtitvi osmih na smrt obsojenih tihotapcev mamil v Indoneziji se danes vrstijo obsodbe in kritike iz njihovih držav. Najostreje se je odzvala Avstralija, ki je napovedala umik svojega veleposlanika iz Džakarte. Indonezija usmrtitve odločno brani kot bistvenega pomena v vojni proti mamilom.

Reuters

V Indoneziji so kljub nasprotovanjem iz sveta in prošnjam svojcev v noči na sredo po lokalnem času v zaporu na otoku Nusakambangan s streljanjem usmrtili sedem tujih državljanov in Indonezijca. Med usmrčenimi tujci so bili Brazilec, dva Avstralca in štirje Nigerijci.

Po poročanju avstralskih medijev so pred streljanjem vsi zavrnili, da bi jim zavezali oči, peli so hvalnice, med drugim Amazing Grace, je povedal pastor, ki je bil navzoč ob usmrtitvi.

Avstralija je zaradi usmrtitve dveh Avstralcev napovedala umik svojega veleposlanika iz Džakarte. V domovino naj bi se vrnil v petek s posmrtnimi ostanki usmrčenih in njihovimi svojci.

Avstralski premier Tony Abbott je usmrtitev označil za kruto in nepotrebno, ker sta obsojenca v zaporu preživela že skoraj deset let in sta se v tem času povsem rehabilitirala. Gre za Andrewa Chana in Myurana Sukumarana, ki sta bila leta 2006 obsojena zaradi vodenja skupine avstralskih tihotapcev heroina z imenom Balijska deveterica. Prvi je po navedbah Canberre v zaporu postal duhovnik, drugi pa umetnik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Abbott je povedal, da so prekinili tudi stike na ministrski ravni z Indonezijo, a izrazil prepričanje, da bosta državi znova vzpostavili odnose v obojestransko korist. Poudaril je še, da Avstralija spoštuje sistem in suverenost Indonezije, da pa obsoja usmrtitve.

Usmrtitve svojih državljanov sta obsodili tudi Nigerija in Brazilija. Usmrtitev Brazilca Rodriga Gularta je naletela na veliko kritik v Braziliji, saj naj bi trpel za shizofrenijo in tako ne bi smel biti obsojen na smrt. Brazilija je izrazila globoko obžalovanje zaradi usmrtitve in napovedala morebitne ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indonezijski državni tožilec Muhammad Prasetyo je usmrtitve branil z besedami, da Indonezija vodi vojno proti z mamilom povezanim kriminalom, ki grozi preživetju naroda. Umik avstralskega veleposlanika je označil za začasni odziv Canberre, indonezijski zunanji minister Retno Marsudi pa je izpostavil željo po nadaljnjih dobrih odnosih z Avstralijo, ki je ena najpomembnejših trgovinskih partnerk Indonezije.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je obsodila usmrtitve in Džakarto pozvala, naj odpove morebitne nove usmrtite.

V sredo bi morali usmrtiti tudi Filipinko Mary Jane Veloso, a so usmrtitev preložili, potem ko se je filipinskim oblastem predala ženska, ki naj bi jo rekrutirala in pretentala v tihotapljenje drog v Indonezijo, kar je Velosova v času sodnih postopkov ves čas trdila.

Filipinski predsednik Benigno Aquino se je zahvalil Džakarti, ker je obsojeni dala možnost, vendar pa je indonezijski državni tožilec Prasetyo opozoril, da gre le za preložitev, ki bo omogočila policijsko preiskavo.

V skupini usmrčenih bi moral biti tudi francoski državljan, a so tudi v njegovem primeru usmrtitev odložili, dokler se ne izteče pritožbeni postopek na smrtno obsodbo.

Indonezija ima eno najstrožjih zakonodaj na področju prepovedanih drog na svetu. Leta 2013 so v Indoneziji prvič po letu 2008 ponovno izvršili usmrtitev. Džakarta poudarja, da se je za oster nastop do mamil odločila zaradi domačih problemov z njimi, saj zaradi mamil vsak dan umre 33 Indonezijcev, poroča britanska BBC na svoji spletni strani.