Svet

FOTO/VIDEO: V mestu Baltimore hudi protesti zaradi policijskega nasilja

STA/B.K.
28. 4. 2015, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Baltimoru so na dan pogreba Freedieja Grayja, žrtve policijskega nasilja, izbruhnili hudi nemiri, zaradi katerih je guverner države Maryland Larry Logan uvedel izredne razmere. Županja Baltimora Stephanie Rawlings Blake pa je naznanila, da bo od danes naprej teden dni od 22. ure zvečer do 5. ure zjutraj veljala policijska ura.

Reuters

Na pogrebni slovesnosti v baptistični cerkvi se je v ponedeljek zbralo 2500 ljudi, med njimi številni ugledni borci za državljanske pravice temnopoltih, ki so ponavljali očitke, da je nekaj narobe s sistemom, ki dovoljuje ubijanje temnopoltih osumljencev.

Popoldne pa so skupine nezadovoljnih prebivalcev Baltimora začele protestirati na ulicah. Protesti so ponekod prerasli v fizične obračune s policijo in infrastrukturo. V spopadih je bilo aretiranih najmanj 27 ljudi.

Nasilnih tehnik se je sicer posluževala tudi Baltimorska policija, ki je v protestnike metala kamne.

Položaj se je do večera tako poslabšal, da je županja guvernerja zaprosila za pomoč in ta je razglasil izredne razmere ter aktiviral nacionalno gardo. V Baltimore se bo tako v naslednjih dneh zgrnilo še okrog 5000 policistov iz bližnje regije.

Potekali pa so tudi mirni protesti proti policijskemu nasilju. Skupina 200 protestnikov, med katerimi je bil tudi zvezni kongresnik Elijah Cummings je odkorakala proti policijski blokadi in tam pokleknila.

Freddie Gray je umrl 19. aprila, teden dni po aretaciji, v zaporu zaradi zlomljene hrbtenice. Šesterico policistov, vpletenih v aretacijo, so suspendirali, še vedno pa ni znano, kako je Gray utrpel poškodbo. Najverjetnejši razlog je, da se je poškodoval, medtem ko ga je neprivezanega z varnostnim pasom premetavalo po policijskem vozilu.

Protestniki so jezni, ker kaže, da ni bilo pravega razloga za aretacijo, po kateri je umrl še eden v vrsti neoboroženih temnopoltih osumljencev. Zadnji hudi nemiri so potekali lani poleti v predmestju St. Louisa, Fergusonu, kjer je belopolti policist ustrelil in ubil neoboroženega temnopoltega osumljenca.