Svet

Novi kitajski Svilni poti se bo pridružila tudi Severna Koreja

Sputnik/B.K.
24. 4. 2015, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kitajska je pozvala Severno Korejo naj se jim pridruži pri ambicioznem projektu grajenja sodobne Svilne poti. Gre za projekt, katerega cilj je ponovna vzpostavitev starodavne trgovske poti med Azijo in Evropo.

Reuters

Možnost sodelovanja Severne Koreje pri tem ambicioznem projektu je bila odprta na nedavnem srečanju med kitajskim ambasadorjem v Pjongjangu Lijem Džinjunom in severnokorejskim ministrom za zunanjo trgovino Rijem Ryong-Vietnamom v severnokorejskem glavnem mestu.

Prejšnji teden je sicer Kitajska ponudila 28 milijard ameriških dolarjev težko naložbo Pakistanu, s katero bo pomagala zgraditi tako imenovani kitajsko-pakistanski gospodarski koridor, katerega cilj je povezati Kitajsko z Arabskim morjem.

Projekt "Svilna pot" načrtuje gradnjo cest, pristanišč, železniških sistemov in druge infrastrukture, ki bi povezala Kitajsko, centralno Azijo, jugovzhodno Azijo, Bližnji vzhod in Evropo. Poleg lažjega trgovanja in hitrejše gospodarske dejavnosti bi projekt pomagal Kitajski tudi pri grajenju novih političnih vezi.