Svet

Kapitan zbežal z ladje in pustil, da potone 800 ljudi

G.G.
21. 4. 2015, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Med sedemindvajstimi preživelimi iz ribiške ladje, ki je v nedeljo potonila v Sredozemskem morju, sta tudi turški kapitan in član posadke. Policisti so ju prijeli, čaka pa ju obtožnica zaradi tihotapljenja ljudi.

Reuters
Vsakodnevni prizor v italijanskih vodah.

»Kapitan nas je pustil na ladji, kjer smo bili zakljenjeni v podpalubju,« je dejal eden od preživelih. Italijanske oblasti so se pogovorile z vsemi preživelimi in na podlagi njihovih pričevevanj rekonstruirale potek dogajanja. Znano je, da je bilo na ladji največ sirskih beguncev, veliko pa tudi državljanov Eritreje in Somalije. Preživeli so iz Malija, Gambije, Somalije, Eritreje in Bangladeša.

Italijanski minister za infrastrukturo Graziano Delrio je medtem sporočil, da aretacija kapitana in člana posadke priča o tem, da italijanskih pravosodni sistem deluje. Še naprej pa ostaja vprašanje, ali se bo po tej tragediji zbudila tudi EU in storila korak naprej pri reševanju zelo zapletenega vprašanja migracij iz revnih ter z vojno in nasiljem prepredenih držav Afrike, Bližnjega vzhoda in drugih delov Azije.