Svet

V Keniji se ob veliki noči spominjajo žrtev pokola

sta/mv
5. 4. 2015, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Keniji se je danes začelo tridnevno žalovanje v spomin na 148 žrtev pokola, ki ga je v četrtek na univerzi v Garissi izvedla skrajna islamska milica al Šebab. Medtem je pokol obsodila tudi osrednja akademska ustanova sunitskega islama v svetu, univerza al Azhar v Kairu.

V Keniji, kjer je 80 odstotkov prebivalcev kristjanov, današnje praznovanje velike noči poteka v znamenju žalovanja za pobitimi študenti. Predsednik države Uhuru Kenyatta je v soboto razglasil tridnevno žalovanje, med katerim bodo zastave spuščene na pol droga. Obenem je napovedal, da se bodo oblasti najostreje odzvale na morebitne nove napade. "Nismo se uklonili in nikoli se ne bomo," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Kenyatta, čigar vlada je deležna kritik, da se ni sposobna soočiti z nasiljem al Šebaba, ki je od sredine leta 2013 terjalo že 400 življenj, je napovedal, da bodo krivce za napad pripeljali pred sodišče.

148 nedolžnih žrtev

Četrtkov pokol je v soboto zvečer obsodila tudi univerza al Azhar. Na svojem profilu na Facebooku je univerza zapisala, da obsojajo napad, ki je terjal nedolžne žrtve. Skrajna milica al Šebab je že v četrtek sporočila, da je napad na univerzitetni kampus v Garissi izvedla kot maščevanje za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji, napovedala pa je tudi nove napade.