Zanimivosti

Orožje, ki je bilo tisoč let pred svojim časom

R.T.
5. 4. 2015, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Bil je to meč, ki je vladal bojnim poljem v različnih regijah Evrope; meč, ki je bil več kot tisoč let pred svojim časom.

Wikipedia

Čeprav so ga koristili številni narodi, ga pripisujejo Vikingom v času od leta 800 pa do 1.100. Meč je bil Rolls Royce svojega časa, uporabljali pa so ga lahko samo redki izbranci. Vendar pa ostaja uganka, zakaj imajo meči tega tipa vgraviran napis »Ulfberht«, saj se to ime v zapisih iz tega obdobja ne pojavlja. Povsem mogoče je, da gre za ime kraja, kjer so bili ti meči proizvedeni, ali pa gre za »znamko«, s katero so jim dokazovali avtentičnost. Za približno štiriinštirideset do sedaj pregledanih Ulfberhtov se je izkazalo, da so bili izdelani iz stopljenega jekla. Dejstvo, da so se ti meči pojavljali v razponu 200 let, kaže, da niso izdelek le enega samega kovača. Določeni raziskovalci pa menijo, da je ime Ulfbreht v resnici frankovsko. Prisotnost grških križev na rezilu nadalje namiguje na povezavo z Rimskokatoliško cerkvijo, ki je v srednjem veku v frankovskem imperiju imela pomembno vlogo. Znano je tudi, da je bila Cerkev največji proizvajalec in trgovec z orožjem. Grški križ so pred imeni uporabljali samo škofi in opati, tako da bi ime Ulfberht lahko pripadalo škofu, opatu ali celo samostanu. Datum proizvodnje kaže, da so bili meči na evropskih bojiščih prisotni vsaj 250 let – nekako od leta 850 pa do 1100. Določeni strokovnjaki so zato mnenja, da je ime v resnice oznaka kakovosti. Jeklo je moralo v tistih časih namreč prestati udarce po trših površinah, obenem pa ostati ostro.

Wikipedia

Nekoč mojstrovina je danes le še zarjavela senca svoje nekdanje slave. Na fotografiji rezilo iz 9. stoletja.

Pred svojim časom

Po vsej Evropi so odkrili na tisoče Ulfberhtov, največ v rekah in v vikinških grobovih, vendar pa jih je od tega le okoli 170 dokazano pravih. Nekoč mojstrovina je danes le še zarjavela senca svoje nekdanje slave. Topljeno železo se je za kovanje orožja in oklepov uporabljalo vrsto let, a je bilo samo po sebi premehko. Zato so mu kovači dodajali ogljik iz premoga. Vendar pa evropski kovači niso bili zmožni proizvajati prvovrstnega jekla na račun šibkih talilnic. Vseeno pa so raziskovalci bili prepričani, da so ti meči nastali na evropski celini. Vse dokler jih ni testiral dr. Alan Williams. Njegove raziskave so pokazale neverjetno podobnost med Ulfberhti in modernejšimi meči, katerih jeklo je premoglo trikrat več ogljika od povprečnega srednjeveškega jekla. Tako se je izkazalo, da so bili ti skrivnostni meči veliko pred svojim časom – v srednjem veku se je takšno jeklo proizvajalo le v Južni in Osrednji Aziji. Kako so se torej Vikingi dokopali do tako napredne tehnologije? Najverjetneje je jeklo, iz katerega so nastali ti meči, izviralo iz območja, kjer je danes Iran. Vzpostavitev trgovske poti na Volgi je namreč skladna s časom, ko so se ti meči prvič začeli pojavljati.