Svet

Na jugu Jemna novi spopadi

STA
19. 3. 2015, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na jugu Jemna so danes izbruhnili novi spopadi med jemensko vojsko in privrženci pobeglega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija. Privrženci slednjega so po lastnih navedbah danes zavzeli vojaško postojanko v mestu Aden. V spopadih naj bi bilo ubitih pet ljudi.

Reuters

Posebne enote jemenske vojske, zaveznice šiitskih Hutijev, so vdrle na območje mednarodnega letališča v Adnu. Privrženci Hadija so jih zadržali, a so morali letalski promet kljub temu ustaviti. Zagorel naj bi letališki stolp.

Spopadi so potekali tudi drugod po mestu. Hadijevim privržencem je uspelo zavzeti vojaško postojanko v Adnu, katerega poveljnik naj bi pobegnil. Nasilje naj bi terjalo pet mrtvih, tri med vojaki in dva med privrženci Hadija. Več ljudi je bilo ranjenih.

V Jemnu, kjer je moral po protestih leta 2012 oblast zapustiti dolgoletni predsednik Ali Abdulah Saleh, že mesece vlada kaos, v zadnjih tednih pa se razmere še zaostrile.

Jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi je minuli mesec pobegnil iz hišnega pripora v Sani, v katerem je bil skupaj z drugimi visokimi funkcionarji od januarja, ko so uporniški šiitski Hutiji zasedli predsedniško palačo v Sani.

Hadi se je zatekel v pristaniški Aden na jugu države, kjer skuša znova vzpostaviti oblast, Jemnu pa s tem vse bolj grozi razkol. Medtem ko so Hutiji februarja razpustili parlament in prevzeli oblast v Sani, so na ulice odšli sunitski prebivalci. Prebivalstvo Adna pa je zahtevalo, da to mesto postane nova prestolnica države.

Odstavljeni predsednik Saleh je medtem po sankcijami ZN. Skrivoma naj bi podpihoval vstajo Hutijev. Tudi vojaška postojanka, ki so jo danes zavzeli pripadniki Hadija, naj bi bila povezana z nekdanjim predsednikom.