Slovenija

Dobovšek: Za analizo privatizacije Telekoma najbolj pristojna Sova

STA
19. 3. 2015, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Iz javno dostopnih podatkov glede ravnanja ministra za obrambo Janka Vebra, ki je obveščevalno-varnostni službi (OVS) Morsa naročil pripravo analize o privatizaciji Telekoma, po besedah poslanca SMC Bojana Dobovška še ni mogoče zagotovo trditi, da je minister prekoračil pooblastila. Meni pa, da bi bila za takšno analizo najbolj pristojna Sova.

Arsen Perić/M24

Kot je dejal Dobovšek v izjavi novinarjem, je na problematiko prodaje Telekoma opozoril že pred meseci, saj njegovo infrastrukturo uporabljajo vse obveščevalne službe, tako policija kot Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova) in OVS. Za takšne analize, kot jo je naročil Veber, pa je po njegovih besedah najbolj pristojna Sova. "Če je minister za obrambo ocenil, da potrebuje takšne podatke za vojaško varnost Slovenije, bi moral, če ne drugje, na svetu za nacionalno varnost sprožiti to vprašanje," je poudaril Dobovšek.

Iz zakona namreč izhaja, da morajo policija, Sova in OVS medsebojno sodelovati in si izmenjevati podatke. Poslanec SMC ugotavlja, da v varnostnih zadevah obstaja pomanjkanje sodelovanja institucij in da bi morale biti akcije bolj usklajene in vnaprej dogovorjene.

Na vprašanje, ali je Veber prekoračil pooblastila, Dobovšek odgovarja, da iz podatkov, ki so v javnosti, tega zaenkrat stoodstotno še ne more trditi. "Analiza bo pokazala, kaj je bilo dogovorjeno in katera služba bi lahko kaj opravila, da bi nacionalno-varnostni sistem deloval tako, kot je treba," je dejal.