Slovenija

Notranja ministrica v odgovoru Brglezu poudarila, da s preiskavo delovanje DZ ni bilo moteno

STA
19. 3. 2015, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je v pojasnilu o aktivnostih policije in zakonskih podlagah za nedavno hišno preiskavo v prostorih DZ predsedniku DZ Milanu Brglezu poudarila, da delovanje DZ ni bilo moteno. Policisti so naloge opravljali na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika, policija tudi ni posegla v poslansko imuniteto, je zapisala.

Mediaspeed

Brglez je notranjo ministrico zaprosil za pojasnila zaradi razjasnitve dogodkov v zvezi s hišno preiskavo v prostorih DZ 11. marca, glede katerih so nekateri policiji očitali prekoračitev pooblastil. Preiskovalci NPU so takrat opravili preiskavo v več prostorih, med drugim tudi v DZ. Tam so preiskali pisarno, ki jo uporablja predsednica ZaAB Alenka Bratušek, in polico v omari v drugi pisarni, ki jo prav tako uporablja Bratuškova. Ob preiskavi slednje je bil med drugim navzoč vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer, je Györkös Žnidarjeva pojasnila v odgovoru, ki so ga objavili tudi na spletnih straneh ministrstva.

Kot je poudarila, z izvedbo hišne preiskave ni bilo moteno delovanje DZ, saj so posegli v opravljanje dela le v dveh omenjenih pisarnah. Preiskavo so opravili v prisotnosti uporabnikov obeh pisarn, ki pa na potek preiskave oziroma na morebitno motenje njihovega dela niso podali nobenih ugovorov, je zapisala.

Ob tem Györkös Žnidarjeva dodaja, da ima policija za izvajanje svojih nalog na voljo določena operativno taktična in preiskovalna dejanja. Med njimi je tudi opravljanje hišne preiskave, pri čemer prostori DZ po navedbah ministrice niso izvzeti.

Policija je svoje naloge v tem primeru opravljala na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika ob stalnem usmerjanju pristojnega državnega tožilca. Preiskovalni sodnik in državni tožilec sta tako že pred samim preiskovalnim dejanjem izvajala sodni nadzor in nadzor državnega tožilca v fazi predkazenskega postopka, je pojasnila ministrica.

Glede vprašanj v zvezi z vnosom strelnega orožja v DZ je navedla, da se določba o prepovedi v pravilih o hišnem redu v DZ nanaša na zaposlene in obiskovalce. Policisti v konkretnem primeru niso imeli statusa obiskovalca, temveč so opravljali naloge policije, zakonodaja pa jim ob tem daje pravico in dolžnost nositi orožje. "To pravico imajo vedno in povsod, kjer izvajajo svoje naloge," je pojasnila.

Policija po navedbah ministrice tudi ni posegla v postopek s poslansko imuniteto. Kot je pojasnila, zakon določa t. i. procesno imuniteto, ki preprečuje pripor ali uvedbo kazenskega postopka brez predhodnega dovoljenja DZ. "Pri tem poudarjamo, da izvedba hišne preiskave ne pomeni uvedbe oziroma začetka kazenskega postopka," je zapisala Györkös Žnidarjeva. Zakonodaja po njenih pojasnilih tudi določa, da mora policija storiti vse potrebno, da se zberejo potrebni podatki in zavarujejo dokazi, če je storilec kaznivega dejanja oseba, ki po ustavi ali zakonu uživa imuniteto in se nanjo sklicuje. Policija sicer v preiskavi minuli teden ni odvzela prostosti oziroma ni pridržala nobene osebe.

"Glede na namen oziroma cilj izvedbe hišne preiskave policija skladno s taktiko in metodiko dela o načrtovanih izvedbah hišnih preiskav nikogar predhodno ne obvešča," je še zapisala ministrica. Pred začetkom preiskave prostorov v DZ sta bila po njenih besedah obveščena predsednik DZ Brglez in generalna sekretarka DZ Uršula Tavčar Zore.

Glede svoje obveščenosti o preiskavi je ministrica pojasnila, da jo je generalni direktor policije Marjan Fank o hišnih preiskavah zaradi suma zlorabe uradnega položaja nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek obvestil 11. 3., in sicer po tem, ko je policija hišne preiskave že opravljala.