Svet

Novi Snowdnovi dokumenti razkrivajo novo vohunjenje

STA/J.P.
5. 3. 2015, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Novi dokumenti, ki jih je medijem posredoval ameriški žvižgač Edward Snowden, razkrivajo, da je Nova Zelandija z elektronskim nadzorom vohunila za svojimi sosedami v Tihem oceanu.

YouTube

Tarče vohunjenja so bile majhne državice v soseščini, kot so Kiribati, Samoa, Vanuatu, Fidži in Tonga, pa tudi francosko čezmorsko ozemlje Nova Kaledonija in Francoska Polinezija, sta danes poročala avstralski časnik Herald in spletna stran The Intercept.

Snowden, nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost NSA, je leta 2013 izvedel zgodovinsko krajo zaupnih obveščevalnih dokumentov. Najprej je pobegnil v Hongkong, od tam pa v Rusijo, kjer še vedno prebiva. S svojimi razkritji je tako ZDA kot marsikatero drugo državo spravil v precejšnjo zadrego.

Kot izhaja iz dokumentov, je novozelandska obveščevalna služba (GCSB) zbirala podatke o spletni pošti, klicih in sporočilih na družbenih omrežjih in jih nato delila z ZDA, Veliko Britanijo,Kanado in Avstralijo.

Novozelandski premier John Key je dejal, da poročilo vsebuje napake in napačne domneve, česar ni podrobneje pojasnil. Dodal je še, da je GCSB zbirala obveščevalne podatke, ki so v interesu Novozelandcev in njihove zaščite.

Tiskovna predstavnica vlade je medtem izpostavila, da so številni dokumenti, ki jih je pridobil Snowden, že zelo stari in ni mogoče izključiti možnosti, da so nekateri podatki celo izmišljeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.