Svet

Dokazi o rasni pristranskosti ameriške policije

STA
4. 3. 2015, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriško pravosodno ministrstvo je našlo dokaze o rasni pristranskosti v policiji v mestu Ferguson v zvezni državi Missouri, po poročanju ameriških medijev izhaja iz poročila zveznih oblasti, ki so opravile preiskavo. To bo uradno objavljeno danes. Ferguson so lani pretresli množični protesti, ko je pod streli policista umrl temnopolti najstnik.

Reuters

Neoboroženega Georgea Browna je belopolti policist Darren Wilson ustrelil 9. avgusta lani. Policist in priče so podali nasprotujoče si razlage dogodkov. Njegova smrt je zaradi domnevno razširjenega policijskega nasilja sprožila množične proteste tako v Fergusonu kot drugje po državi.

Zvezno pravosodno ministrstvo je po dogodku uvedlo preiskavo zaradi morebitnih kršitev državljanskih pravic in poročilo o tem bo objavljeno danes. Vsebina pa je že pred tem pricurljala v medije, ki so se v torek razpisali o domnevnih ugotovitvah rasne pristranskosti policije v Fergusonu.

Po več sto pogovorih in pregledu na tisoče strani uradnih dokumentov naj bi pristojni ugotovili, da so policisti brez utemeljenega suma redno ustavljali voznike in izvajali aretacije. Uporabljali naj bi tudi prekomerno silo, pišejo Washington Post in drugi mediji.

Temnopolti predstavljajo dve tretjini prebivalcev Fergusona, med aretiranimi v letih 2012-2014 pa je bil njihov delež 93 odstotkov. Med tistimi, ki jih je policija ustavila, je bilo temnopoltih 85 odstotkov, znašli so se tudi v 88 odstotkih primerov, ko je policija uporabila silo, naj bi razkrilo poročilo.

Glede na njegove ugotovitve naj bi bili rasni predsodki prisotni tudi na sodišču v Fergusonu - temnopolti imajo tam 68 odstotkov manj možnosti, da njihov primer sodnik zavrže.

Ločeno poročilo naj bi medtem policista Wilsona, ki je streljal, opralo morebitnih kršitev državljanskih pravic, povzema britanski BBC. Da ni razlogov za obtožnico proti Wilsonu, je novembra lani razsodila že velika porota, kar je še razvnelo proteste proti policiji.

Ti so kasneje potekali tudi proti več drugim primerom policijskega nasilja. Nazadnje se je več sto ljudi v torek odpravilo na ulice v Los Angelesu zaradi smrti brezdomca, ki je v nedeljo prav tako umrl pod policijskimi streli. Moški, ki je bil pred 15 leti obsojen zaradi oboroženega ropa, naj bi enemu od policistov, ki so ga hoteli ustaviti, poskušal iztrgati pištolo.