Svet

Češki predsednik se je zunanjemu ministru porogal z dežnikom

STA/G.G.
18. 2. 2015, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Češki predsednik Miloš Zeman je zunanjemu ministru Lubomirju Zaoraleku demonstrativno podaril dežnik. S tem je po navedbah njegovega urada namignil na britanskega predvojnega premiera Nevilla Chamberlaina, ki je rad nosil dežnik, na Češkem pa je znan predvsem po svoji politiki popuščanja Adolfu Hitlerju.

Reuters
Češki predsednik Miloš Zeman.

Med Zemanom in Zaoralekom vedno znova prihaja do prepira glede zunanje politike Češke. Povod za nenavadno predsednikovo darilo je bil spor glede drže do skrajne Islamske države. Zeman je zahteval mednarodno vojaško posredovanjem proti džihadističnim skrajnežem, zaradi česar ga je Zaoralek ostro kritiziral. "Ne pustimo, da bi nas imeli teroristi za norca. Ali naj razglasimo križarsko vojno," se je vprašal zunanji minister, potem ko je predsednik na mednarodni konferenci ob 70. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz konec januarja posvaril pred novim super holokavstom.

Zaoralek se je na Zemanovo darilo odzval s sproščenostjo. "Čeprav sva veliko razpravljala o politiki popuščanja in si veliko povedala, sem dežnik sprejel. Pomembno je, da je češka zunanja politika jasna in razumljiva," je poudaril.

Sicer pa sta Zeman in Zaoralek vedno znova na nasprotnih bregovih, tudi ko gre za politiko do Rusije. Zeman že vse od začetka ukrajinske krize šteje med kritike sankcij EU proti Rusiji. Medtem ko je Islamsko državo primerjal z rakom, je v zvezi z ukrajinsko krizo govoril o gripi.