Črna kronika

Roparja sta uslužbenke brcala, potiskala in jim grozila s pištolo

G.G.
18. 2. 2015, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policisti so danes sporočili podrobnosti glede ponedeljkovega filmskega ropa v Izoli. Vse se je začelo, ko so na PU Koper okoli 8. ure sprejeli prijavo občana, da se v prostorih poslovalnice banke v Izoli dogaja nekaj nenavadnega. Občan je namreč slišal hrup in klice na pomoč.

PU Koper

PU Koper

Ko sta policista prišla do banke, najprej nista zaznala posebnosti. Približala sta se še službenemu vhodu in prav takrat sta iz banke stopila oborožena moška in pričela bežati. Policista sta vedela, »koliko je ura«. Roparja sta večkrat pozvala, naj se ustavita, vendar sta nadaljevala z begom najprej po Drevoredu 1. maja in nato po Postojnski ulici.

In nato je sledil filmski vložek. Eden od roparjev se je z orožjem v roki obrnil proti policistu, slednji pa je izstrelil opozorilni strel v varno smer. To je bilo dovolj. Prvi ropar se je ustavil, odložil pištolo in se predal.

Drugi ropar pa je svoj beg nadaljeval proti Pittonijevi ulici in se tam že usedel v parkirano osebno vozilo Alfa Romeo Giulietta, italijanskih registrskih tablic, s katerim sta se storilca pripeljala na kraj. Policist je osumljenca v vozilu prijel, mu odvzel prostost in nadel lisice. Policisti so roparjema seveda zasegli denar, ki sta ga ukradla.

PU Koper

V zasedi sta pričakala uslužbenke

Policisti so razkrili tudi, kako sta roparja postopala v banki. Ob zadnjem vhodu sta pričakala prihod prve uslužbenke in sta jo s pomočjo revolverja večjega kalibra prepričala, da je odprla banko. Nato sta od nje zahtevala, da odpre trezor, za kar so morali počakati še na drugo uslužbenko. Ko je slednja prišla v banko, jo je 49-letni ropar prijel za vrat in jo potisnil na tla, tako da si je poškodovala ustnico, drugi pa je vanjo uperil pištolo. V nadaljevanju je eden od storilcev prijel za obraz in posedel na tla tudi tretjo bančno uslužbenko, ki je prišla kmalu za tem.

PU Koper

Skratka, roparja sta bančne uslužbenke brcala, potiskala, vlekla in jim vseskozi grozila, da jih bosta ubila, če ju ne poslušajo. Prisilila sta jih, da so odprle trezor in iz njega vzela večjo količino denarja različnih valut.

In kdo sta ta nepridiprava? Gre za 49 in 58 let stara Italijana z območja Bergama, ki sta dlje časa načrtovala rop banke v Sloveniji. To kaže tudi dejstvo, da sta ukradla avto, pa tudi do revolverjev sta prišla po nezakoniti poti.

S preiskavo je bilo ugotovljeno tudi, da sta storilca v Slovenijo prišla vsak s svojim vozilom in se nastanila v prenočitvenem objektu na območju Strunjana. Vsaj tri dni pred storitvijo kaznivega dejanja sta si natančno ogledala poslovalnico banke v Izoli in se na ta način pripravila za izvršitev oboroženega ropa.