Svet

Poseben odbor bo preiskoval davčne nepravilnopsti

STA
12. 2. 2015, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropski parlament je danes v Bruslju vzpostavil poseben odbor, ki bo preiskoval davčne nepravilnosti v državah članicah in na podlagi ugotovitev nato oblikoval določena priporočila. Odbor bo imel 45 članov, med katerimi ne bo poslancev iz Slovenije, za začetek pa naj bi deloval šest mesecev, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Thinkstock

Ustanovitev odbora je podprla velika večina poslancev - 612 jih je glasovalo za, 19 jih je bilo proti, 23 pa se jih je vzdržalo.

Kot je ocenila slovenska evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), so poslanci z ustanovitvijo tega odbora "naredili prvi korak pri izpolnjevanju obljube, da bomo v boju proti davčnim oazam in goljufijam odločnejši". 

Povod za vzpostavitev posebnega preiskovalnega odbora je bila davčna afera LuxLeaks, ki je razkrila davčne ugodnosti za multinacionalke v Luksemburgu. Afera je v precej neroden položaj postavila predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, nekdanjega dolgoletnega luksemburškega premiera. 

Evropska komisija je nato na podlagi razkritij Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) sprožila tudi preiskave, kakšne so bile prakse obdavčevanja multinacionalk še v Belgiji, na Nizozemskem in Irskem. 

Formalno sicer ne bo šlo za "preiskovalni" odbor, ampak za posebnega, kar pomeni, da bo imel nekoliko manj pooblastil. Vseeno pa bo odbor lahko preiskal prakse obdavčevanja v posameznih državah vse do 1. januarja 1991 nazaj. Preučil bo tudi, kaj in na kakšen način je Evropska komisija obravnavala kot državno pomoč v članicah in do katere mere so te transparentne pri davčnih odločbah. 

Fajonova je v sporočilu za javnost pojasnila še, da se bo odbor ob vprašanjih, povezanih z domnevnimi kršitvami in nepravilnostmi pri uporabi državnih pomoči in davčne zakonodaje, ukvarjal tudi z drugimi sistemskimi vprašanji, kot so razlike v davčnih sistemih, pomanjkanje ustreznega bančnega nadzora, bančne tajnosti in vprašljive davčne prakse. 

"Pred seboj imamo težko nalogo, a se zavedamo odgovornosti, ki jo nosimo v težkih in negotovih razmerah v Evropi," je v sporočilu za javnost še zapisala Fajonova.