Svet

Napadi na novinarje po svetu postali bolj okrutni

M.J.
16. 12. 2014, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Napadi na novinarje so letos postali bolj okrutni, število ugrabitev pa je izredno naraslo, opozarjajo Novinarji brez meja v danes objavljenem letnem poročilu. Število ubitih novinarjev je sicer glede na leto 2013 nekoliko padlo - z 71 na 66.

YouTube

Obglavljenji novinarjev Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa s strani skrajnežev Islamske države kažeta na izjemno nevarnost, ki grozi novinarjem pri pokrivanju konfliktov. Doslej se je namreč le redko zgodilo, da bi novinarje ubili "s tako surovim občutkom za propagando, ki je šokiral ves svet", so zapisali.

Manjše število ubitih novinarjev je sicer posledica manjšega števila ubitih v državah, kjer ni oboroženih konfliktov. Od leta 2005 je bilo po svetu ubitih že 720 novinarjev.

Je pa letos izjemno naraslo število ugrabitev novinarjev - glede na lansko leto se je povečalo za 37 odstotkov na 119. Večje število ugrabitev je posledica taktike proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine in skrajnežev na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. V Ukrajini je bilo tako ugrabljenih 33 novinarjev, v Libiji 29 in v Siriji 27.

Trenutno kot talce po svetu zadržujejo še 40 novinarjev. Pri tem v poročilu opozarjajo, da so žrtve ugrabitev v 90 odstotkih lokalni novinarji. Tako jih je od trenutno zadržanih 22 novinarjev v Siriji 16 Sircev, v Iraku pa je vseh osem talcev Iračanov.

Novinarji brez meja izpostavljajo tudi več primerov novinarjev, ki so jih kaznovale vlade njihovih držav. Med njimi savdskega novinarja Raefa Badavija, ki je letos prejel nagrado za svobodo medijev, oblasti pa so ga septembra obsodile na deset let zapora in tisoč udarcev z bičem zaradi žalitve islama.

Izpostavili so tudi primer raziskovalne novinarke Hadije Ismailove v Azerbajdžanu, "največjem evropskem zaporu za predstavnike medijev". Zaradi raziskovanja vladne korupcije in korupcije članov družine azerbajdžanskega predsednika je bila tarča klevetanja, izsiljevanj in lažnih obtožb.

Sedaj je od 5. decembra v priporu zaradi absurdnih obtožb, da je svojega kolega privedla do poskusa samomora, za kar je lahko obsojena na od tri do sedem let zapora, opozarjajo Novinarji brez meja v poročilu.

Po vsem svetu je bilo 8. decembra v zaporu skupno 178 novinarjev, kar je enako kot lani. Največ jih je zaprtih na Kitajskem (33), sledita Eritreja (28) in Iran (19).

Zaradi konfliktov so bili mnogi novinarji prisiljeni zapustiti svoje domove - 47 jih je zapustilo Libijo, 37 Sirijo. Napad na zasebne medije v Etiopiji pa je privedel do odhoda v izgnanstvo 31 novinarjev, poroča AFP.

Pretepanja in surovo ravnanje s predstavniki medijev je bilo najbolj pogosto v Ukrajini, sledita Venezuela in Turčija. Gre za ciljno nasilje policistov nad predstavniki medijev med poskusom zatrtja protestov.

Novinarji brez meja so še izpostavili, da prihaja do razvoja narave nasilja nad novinarji, pri čemer nekatere načine, kot so obglavljenja in skrbno načrtovane grožnje, uporabljajo za zelo jasne namene. "Umori postajajo vse bolj surovi in število ugrabitev hitro narašča, tisti, jih izvajajo, pa s tem želijo preprečiti neodvisno poročanje in odvrniti nadzor zunanjega sveta," so poudarili.