Svet

ZDA višajo nivo varovanja pred izidom poročila o mučenju

BBC/B.K.
9. 12. 2014, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Združene države Amerike so poostrile varnostne ukrepe po vseh ameriških objektih po svetu. Varnostna poostritev prihaja pred načrtovanim izidom poročila, ki naj bi razkril podrobnosti o grobih zasliševalnih metodah ameriške obveščevalne službe CIA.

Reuters

Ameriška veleposlaništva po svetu so povišala varnostne ukrepe saj naj bi se zaradi poročila potencialno povečala možnost varnostnega tveganja.

480-stranski dokument naj bi v javnost prišel v četrtek, vseboval pa bi naj podrobnosti ciine kampanje proti al-Kaidi po 9. septembru 2001.

Poročilo naj bi razkrilo tako kontroverzne metode pridobivanja informacij, predvsem gre tukaj za mučenje, kot tudi dejstvo, da te metode niso dosegle željenih rezultatov.

Izid poročila je bil prestavljen, saj se ameriški politiki ne strinjajo glede javne objave teh podatkov. Poročilo bo sicer obelodanjeno s strani ameriških Demokratov.

Ameriški predsednik Barack Obama je ustavil program zasliševanja, ob nastopu svojega mandata leta 2009. Obama je tudi priznal, da so metode zasliševanja, ki jih je uporabljala CIA vključevale mučenje.

Med predsedovanjem Georga Busha mlajšega, je CIA več kot 100 domnevnih teroristov zasliševala in mučila na tako imenovanih črnih območjih na ozemljih zunaj Združenih držav Amerike.