Svet

Prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine za zdaj drži, pogajanja preložena

STA/J.P.
9. 12. 2014, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prekinitev ognja, ki se je začela na vzhodu Ukrajine z današnjim dnevom tišine, za zdaj drži, so sporočili tako proruski separatisti kot oblasti v Kijevu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. So pa preložili nov krog mirovnih pogajanj med Kijevom in separatisti, ki bi se po prvotnih načrtih moral začeti danes v Kijevu.

Facebook

"Danes se ne bo zgodilo nič. Posvetovanja se nadaljujejo," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva, ki pa ni navedel, kdaj se bodo pogovori začeli. Ukrajinske oblasti so upale, da se bo nov krog pogajanj začel danes, tako kot prekinitev ognja, a so proruski separatisti vseskozi vztrajali, da je to zanje prezgodaj in so predlagali srečanje vseh strani 12. decembra.

Po podatkih Združenih narodov je v osem mesecev trajajočih nemirih na vzhodu Ukrajine umrlo več kot 4300 ljudi. A število ubitih upornikov ni bilo nikoli javno razkrito, zato analitiki ocenjujejo, da je dejansko število žrtev veliko večje.

Dogovor o dnevu tišine so pred dnevi dosegli predstavniki separatistov, Ukrajine, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in po navedbah obeh sprtih strani za zdaj drži. To so za rusko tiskovno agencijo Tass potrdili vodje separatistov v Donecku, medtem ko je ukrajinska vojska na družbene omrežju Facebook zapisala, da ukrajinske sile spoštujejo prekinitev ognja na vseh položajih. Da prekinitev ognja drži, je potrdil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

AFP sicer poroča, da so njeni novinarji na terenu po začetku prekinitve ognja zaznali primer streljanja le na območju Donecka.

Porošenko je pred dnevi napovedal, da bosta po dnevu tišine obe strani imeli 30 dni časa, da umakneta vso težko orožje iz demilitariziranega območja, kot določa dogovor, sklenjen 5. septembra v beloruski prestolnici Minsk.

Ta dogovor so v Minsku sklenili na pogajanjih kontaktne skupine za Ukrajino, v kateri sodelujejo pogajalci Ovseja ter predstavniki ruskega in ukrajinskega predsednika ter proruskih separatistov.