Svet

Papež al Sisija pozval k zagotavljanju miru med tranzicijo

STA/B.K.
24. 11. 2014, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Papež Frančišek je egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija pozval, naj zagotovi mir v času politične tranzicije v svoji državi. Ob tem je papež Egipt prosil, naj igra večjo diplomatsko vlogo na nemirnem Bližnjem vzhodu, so sporočili iz Vatikana.

Reuters

Al Sisi se je s poglavarjem Cerkve sestal ob začetku svoje prve evropske turneje, odkar je lani poleti s predsedniškega stolčka odstranil svojega islamističnega predhodnika Mohameda Mursija in začel nasilno kampanjo proti njegovim podpornikom.

Pri pogovorih z al Sisijem je papež izpostavil solidarnost in bližino Cerkve z vsemi prebivalci Egipta v času politične tranzicije. Vatikan je ob tem izrazil upanje, da bi lahko okrepili egiptovsko ustavno zaščito človekovih pravic in verske svobode. Frančišek je egiptovskemu predsedniku še dejal, da upa na nadaljevanje medverskega dialoga.

Razpravljala sta še o vlogi Egipta pri promociji miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu in severu Afrike. Po navedbah Vatikana sta papež in al Sisi poudarila, da so pogajanja in dialog edini način za končanje konfliktov in nasilja, ki ogroža nemočne prebivalce.

Al Sisijeva štiridnevna evropska turneja, ki bo predsednika popeljala tudi v Francijo, je namenjena zagotavljanju evropskih investicij v egiptovsko gospodarstvo, ki trpi že od začetka političnih nemirov v času arabske pomladi leta 2011.