Svet

Močna potresa stresla Japonsko in Kitajsko

M.J.
22. 11. 2014, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Osrednjo Japonsko je danes stresel močan potres z magnitudo 6,8, je sporočila japonska meteorološka agencija. Ranjenih je bilo več ljudi, podrlo se je nekaj hiš, niso pa izdali opozorila pred cunamiji. O potresu z magnitudo 5,9 so danes poročali tudi iz jugozahodne kitajske province Sečuan. Umrl je en človek, 15 je ranjenih.

Arhiv Svet24

Potres na Kitajskem je imel žarišče severozahodno od Kangdinga v globini 14 kilometrov. Zatresla so se poslopja, panični prebivalci pa so zbežali na ulice. O večji škodi pa ni poročil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua je umrla neka starejša ženska, ki jo zadelo okensko steklo, ki je padlo s poslopja. 15 ljudi je bilo ranjenih.

Žarišče potresa na Japonskem, ki je imel po meritvah ameriškega geološkega centra USGS magnitudo 6,2, je bilo na severu prefekture Nagano v globini deset kilometrov.

Po poročanju medijev je bilo v potresu, ki je območje zatresel okoli 22. ure po lokalnem času, v kraju Hakuba ranjenih več ljudi, podrle naj bi se štiri hiše, a hujše škode naj ne bi povzročil. Pod ruševinami naj bi bilo ujetih pet ljudi. Več ranjenih naj bi bilo tudi v drugih mestih. Uradnih potrdil o žrtvah ni. Prišlo je do motenj pri dobavi električne energije in v železniškem prometu.

Škode pa ni povzročil na sedmih reaktorjih v jedrski elektrarni Kašivazaki-Kariva v sosednji prefekturi Nigata, je po pisanju japonskih medijev zagotovil upravitelj elektrarne Tepco.

Ker leži na stičišču več tektonskih plošč, Japonsko vsako leto stresejo številni močni potresi.