Svet

Severna Koreja grozi z novim jedrskim poskusom

STA/B.K.
20. 11. 2014, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Severna Koreja je po resoluciji Združenih narodov, ki ugotavlja hude in dolgotrajne kršitve človekovih pravic v tej državi, zagrozila z novim jedrskim poskusom.

Reuters

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je obtožilo Združene države Amerike, da stojijo za torkovo resolucijo, ki zaradi grobih kršitev človekovih pravic poziva k napotitvi državnega vrha države pred Mednarodno kazensko sodišče.

Kot trdijo v Pjongjangu, obtožbe iz resolucije temeljijo na izmišljenih pričevanjih ljudi, ki so pobegnili iz Severne Koreje. Potrditev resolucije je po mnenju Severne Koreje velika politična provokacija s strani ZDA, zaradi katere "se ne morejo več zadrževati pred izvedbo novega jedrskega poskusa", so sporočili z zunanjega ministrstva.

Na ameriškem State Departmentu so se na napoved že odzvali z besedami, da je zelo "neposrečeno groziti s tovrstno dejavnostjo v odgovor na legitimno osredotočanje mednarodne skupnosti na stanje človekovih pravic v Severni Koreji."

Resolucijo, ki ugotavlja hude in dolgotrajne kršitve človekovih pravic v državi, je v torek pristojni odbor Združenih narodov sprejel z glasovi podpore 111 držav, med njimi tudi Slovenije, medtem ko jih je proti glasovalo 19, vzdržanih pa je bilo 55.

Resolucija temelji na poročilu posebne preiskovalne komisije, ki je ugotovila, da je stanje človekovih pravic v Severni Koreji glede trajanja, intenzivnosti in grozljivosti tako slabo, da ga ni mogoče primerjati z nobenim drugim po svetu.