Svet

Svet se še lahko izogne katastrofalnim posledicam globalnega segrevanja.

STA/B.K.
19. 11. 2014, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Človeštvo lahko v ozračje izpusti le še 1000 gigaton ogljikovega dioksida, če se želi izogniti katastrofalnim posledicam globalnega segrevanja, so danes posvarili Združeni narodi. Strokovnjaki so sicer optimistični, da nam bo uspelo ostati znotraj tega "proračuna".

Znanstveniki so to številko izračunali na podlagi letošnjih podatkov, ki so objavljeni v drugem letnem poročilu Programa ZN za okolje (UNEP) o razkoraku v izpustih.

Poročilo ugotavlja, da svet ne bo dosegel zastavljenega cilja - zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida do leta 2030 na raven iz leta 1990. Doslej so se izpusti toplogrednih plinov povečali za 45 odstotkov v primerjavi z izhodiščnim letom.

Emisije toplogrednih plinov bi morale najvišjo raven doseči pred letom 2030, vendar pa bodo, kot ugotavljajo znanstveniki, naraščale do leta 2050, kar pa je prepozno, da bi preprečili zvišanje temperature.

Če bo teh 1000 gigaton izpuščenih v ozračje, se bo globalna temperatura zvišala za več kot dve stopinji nad predindustrijsko raven. Strokovnjaki za podnebje svarijo, da bo to sprožilo obsežne poplave, dolgotrajne suše in taljenje polarnega ledu. Zvišala se bo gladina morja, zaradi česar bodo ogrožena življenja več sto milijonov ljudi.

Takšnemu katastrofičnemu scenariju se je mogoče izogniti, če se bodo globalne zaveze o zmanjšanju izpustov še naprej povečevale, kar bo tema podnebnih pogovorov, ki so bodo decembra začeli v perujski Limi, končali pa konec prihodnjega leta v Parizu.