Svet

Zaradi korupcije odstopil predsednik slovaškega parlamenta

STA/B.K.
16. 11. 2014, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovaški predsednik parlamenta Pavol Paška je po izbruhu korupcijskega škandala v slovaškem zdravstvu odstopil. V noči na danes zatrdil, da hoče preprečiti trpljenje družine zaradi umazane kampanje opozicije proti njemu. Že v petek je več kot 1000 demonstrantov v Bratislavi zahtevalo njegov odstop.

Wikipedia

Škandal so sicer sprožila razkritja o predragem nakupu medicinske opreme v državni bolnišnici v mestu Pieštany. S poslom je znatno pridobilo zasebno podjetje Medical Group SK, ki mu očitajo tesne stike z vladajočo socialdemokratsko stranko Smer.

Paška je bil v preteklosti solastnik tega podjetja, a je zanikal, da bi kdaj vplival na posel. Zatrdil je, da se je od podjetja ločil že leta 2002, ko je bil prvič izvoljen v parlament. Kljub temu so se začeli vrstiti pozivi k njegovemu odstopu, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Zaradi tega škandala je že v začetku meseca odstopila slovaška zdravstvena ministrica Zuzana Zvolenska, ki ji je opozicija očitala, da je odgovorna za nečedni posel. Imenovala je namreč nekaj članov nadzornega sveta bolnišnice, ki so odpovedali prvotno pogodbo za nakup medicinske opreme in nato sklenili dražjo pogodbo. Odstopila je tudi podpredsednica parlamenta Renata Zmajkovičova, članica nadzornega sveta omenjene bolnišnice.

Zaradi škandala je premierja Roberta Fica pred dnevi doletelo tudi glasovanje o nezaupnici, ki ga je sicer uspešno prestal. Premier je ob tem trdil, da gre pri vsem skupaj samo za kampanjo opozicije pred sobotnimi lokalnimi volitvami.