Svet

Kurdski boj proti džihadistom v Kobaneju vodi ženska

G.G.
12. 10. 2014, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na čelu kurdskih borcev, ki obmejno sirsko mesto Kobane branijo pred džihadisti Islamske države (IS), je Majsa Abdo, sicer znana pod vzdevkom Narin Afrin. Poleg nje poveljuje še moški, Mahmud Barhodan.

Reuters
Sekularna skupina Zaščitne enote kurdskega ljudstva (YPG) brani Kobane vse od 16. septembra, ko so napad nanj začeli pripadniki skrajne IS. YPG je oboroženo krilo močne kurdske stranke Demokratična unija (PYD). Kot je običajno za kurdske borce, tudi 40-letna Majsa uporablja psevdonim. Njen izvira iz regije Afrin, kjer je bila rojena.

"Tisti, ki jo poznajo, jo opisujejo kot kulturno, inteligentno in flegmatično," je povedal kurdski aktivist iz Kobaneja Mustafa Ebdi. "Skrbi za duševno počutje borcev in upošteva njihove težave," je še dodal.

Ženske v kurdski tradiciji pogosto tvorijo pomemben del oboroženih enot. Zelo dobro so zastopane tudi v kurdskih enotah v Iraku in Turčiji. V začetku oktobra se je mlada kurdska borka Dilar Gencxemis z vzdevkom Arin Mirkan razstrelila pred mestom Kobane. V njenem napadu naj bi umrlo več deset borcev IS. S tem je postala prva kurdska ženska samomorilska bombna napadalka od začetka sirskega konflikta leta 2011.