Svet

Hodorkovski ustanovil "Odprto Rusijo"

STA/G.G.
20. 9. 2014, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Bivši naftni tajkun in oster kritik Kremlja Mihail Hodorkovski je danes ustanovil gibanje, v katerem bi združil vse proevropske Ruse in konkuriral ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Gre za "dobro organizirano manjšino", je objavil v Parizu. Gibanje se bo imenovalo "Odprta Rusija".

Reuters
Nekoč najbogatejši Rus je sicer lani ob izpustitvi iz zapora, v katerem je preživel deset let, napovedal, da se ne bo podal v politiko. Pojasnil je sicer, da "Odprta Rusija" ne bo stranka, ampak "platforma" za podobno misleče ljudi.

Kljub temu pa pričakuje, da v Kremlju tega gibanja ne bodo sprejeli ravno z razumevanjem. "Pričakujem, da bodo razburjeni," je dejal 51-letni Hodorkovski, ki se je po izpustitvi iz zapora takoj umaknil v tujino. Trenutno živi v Švici.

Hodorkovskemu sta se v Parizu že pridružila ugledna ruska izseljenca, ekonomist Sergej Gurijev, ki živi v Parizu, in poslovnež Jevgenij Čičvarkin, ki živi v Londonu. Oba sta iz Rusije pobegnila zaradi pritiskov ruskih obveščevalnih služb.

Kot so dejali, se zavedajo, da je Putin sedaj trdno v sedlu, vendar pa so prepričani, da se bo tudi njegova vladavina enkrat končala. In Rusija mora razmišljati o prihodnosti po Putinu, so izpostavili ob današnji predstavitvi "Odprte Rusije".