Svet

Na novozelandskih volitvah pričakovano slavila vladajoča stranka

G.G./STA
20. 9. 2014, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Splošne volitve na Novi Zelandiji niso prinesle nobenih presenečenj, saj je tretjič zapored slavila sedaj vladajoča desnosredinska Nacionalna stranka premiera Johna Keya, ki je prejela skoraj polovico glasov in si tako verjetno že zagotovila večino sedežev v parlamentu.

Reuters
Key je že razglasil zmago in zatrdil, da je popolnoma vzhičen. Premier je kljub turbulentni kampanji, ki so jo zaznamovali očitki o umazanih trikih in kritikah na račun vlade o množičnem prisluškovanju državljanom, še povečal svojo priljubljenost.

Njegova Nacionalna stranka je po že skoraj vseh preštetih glasovih po vsej verjetnosti osvojila 61 od 121 sedežev v novozelandskem parlamentu, s čimer bi lahko ta desnosredinska stranka sedaj vladala sama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je zmaga za vse, ki so ohranili upanje. Je zmaga za vse, ki se niso pustili zmesti in so vedeli, da je glas za Nacionalno stranko glas za svetlejšo prihodnost," je Key ob zmagi dejal privržencem, zbranim v volilnem štabu.

Opozicijski voditelj David Cunliffe iz vrst laburistov je že priznal poraz. "Ne bomo zmožni oblikovati vlade," je dejal svojim privržencem, potem ko se je po skoraj vseh preštetih glasovih izkazalo, da je Nacionalna stranka osvojila dobrih 48 odstotkov glasov. Cunliffe je sicer že čestital zmagovalcu volitev. Gre za že tretji volilni poraz za Laburistično stranko, ki je prejela skoraj četrtino glasov.

Zeleni so po začasnih končnih izidih prejeli deset odstotkov glasov, populistična Naprej Nova Zelandija pa je osvojila slabih devet odstotkov glasov.

Vladajoča stranka je po vsej verjetnosti slavila zaradi dobrega stanja države. Nova Zelandija, katere gospodarstvo temelji pretežno na kmetijskih surovinah, ima namreč po šestih letih prvič proračun s presežkom in več kot triodstotno gospodarsko rast. Stopnja brezposelnosti je prvič po letu 2009 padla na 5,6 odstotka, čutiti pa je tudi obnovitveni zagon po katastrofalnem potresu v mestu Christchurch, ki je leta 2011 zahteval 185 mrtvih.