Svet

Rusija v primeru novih sankcij napovedala, da Zahod 'čaka pekel'

G.G.
1. 9. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednica zgornjega doma ruskega parlamenta, sveta federacije, Valentina Matvijenko je napovedala, da bo Rusija na morebitne nove sankcije Zahoda odgovorila s protiukrepi. "Imamo resne korake in protiukrepe, če se bo spirala sankcij razširila," je opozorila.

Reuters
Rusija takšnih ukrepov ni podpirala, vendar če bodo zahodni politiki prisilili Rusijo, da sprejme povračilne ukrepe, "jih čaka pekel", je še dejala Matvijenkova. Tudi rusko zunanje ministrstvo je danes opozorilo, da bo Rusija v primeru novih sankcij EU sprejela protiukrepe.

"Upamo, da bo EU sposobna neodvisno pogledati na razmere preko predsodkov preteklega stoletja in si začela konstruktivno prizadevati za rešitev notranjega konflikta v Ukrajini," je pozvalo zunanje ministrstvo v Moskvi. Če bo unija uvedla nove sankcije, si Rusija pridržuje pravico do protiukrepov za zaščito svojih interesov, po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass dodaja ministrstvo.

Voditelji EU so na sobotnem srečanju v Bruslju zagrozili Rusiji z novimi sankcijami, če ne bo spremenila svojega stališča glede Ukrajine. Evropsko komisijo so zadolžili, naj v sodelovanju z evropsko diplomatsko službo v enem tednu pripravi in predstavi predloge za uvedbo novih sankcij. Vrh je sicer obenem potrdil nujno potrebo po vzdržni politični rešitvi, ki bo temeljila na spoštovanju suverenosti, ozemeljske celovitosti, enotnosti in neodvisnosti Ukrajine.