Slovenija

Bratuškova vendarle nova komisarka?

Črt Kaker
1. 9. 2014, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Miro Cerar naj bi na presenečenje slovenske javnosti popustil in kljub velikim zadržkom privolil v imenovanje Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Še več, Bratuškova naj bi postala podpredsednica komisije ali pa zasedla pomemben resor.

Nikola Miljković/KMA, Grega Wernig/KMA
Po mesecih lobiranja, predvsem na evropski ravni, daleč od oči slovenske javnosti, naj bi Alenki Bratušek kljub drugačnim napovedim vendarle uspelo zasesti tako želeni stolček evropske komisarke. Kot je znano, je pred dnevi novi predsednik slovenske vlade poklical novega predsednika Evropske komisije, Jean-Clauda Junckerja, in mu sporočil, da nasprotuje kandidaturi Alenke Bratušek ter podpira preostala dva s seznama kandidatov, Tanjo Fajon in Karla Erjavca.

Juncker naj bi Cerarjevo mnenje vzel na znanje in o tem je bila obveščena tudi Bratuškova, ki naj bi takoj zatem poklicala Junckerja. Neuradno je bilo namreč od visokih bruseljskih virov mogoče izvedeti, da je Bratuškova Junckerjevo podporo dobila že pred meseci, ko je vedel, da bo težko zbral potrebno žensko kvoto. Zato naj bi se Bratuškova samovoljno podala v boj za evropsko komisarko, in to kljub velikemu nasprotovanju slovenske javnosti.

Tako sta se soboto vnovič slišala Cerar in Juncker, ta pa naj bi dal Cerarju vedeti, da si v svoji komisarski ekipi želi ravno Alenko Bratušek. Juncker naj bi Cerarju ob tem dal zagotovilo, da bo Bratuškova dobila pomemben resor oziroma postala podpredsednica komisije in tako v tej zasedla pomemben položaj.

Alenka Bratušek, ki se je ta konec tedna udeležila vrha EU v Bruslju, ob tem ostaja skrivnostna. »Imenovanje komisarjev je v popolni pristojnosti in rokah Junckerja,« je dejala. Koliko je v teh govoricah resnice, pa bo pokazal ta teden, ko naj bi Juncker objavil seznam komisarskih kandidatov.