Svet

Identificirana prva žrtev tragičnega leta MH17

G.G./STA
27. 7. 2014, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nizozemski forenziki so identificirali prvo od skupno 298 žrtev, ki so umrle v strmoglavljenju malezijskega letala na vzhodu Ukrajine pred tednom in pol. Starša ene od žrtev sta medtem kljub svarilom obiskala prizorišče tragedije, avstralske oblasti pa so potrdile, da v Ukrajino pošiljajo oborožene policiste.

V nizozemski Eindhoven sta sicer iz ukrajinskega Harkova v soboto prispeli še zadnji vojaški letali s posmrtnimi ostanki žrtev strmoglavljenja. Na Nizozemsko so tako pripeljali vsa trupla, ki so jih v štirih hladilnih vagonih vlaka prepeljali s prizorišča strmoglavljenja do Harkova, vendar pa na samem prizorišču še ostajajo posmrtni ostanki žrtev.

Prizorišče strmoglavljenja sta medtem kljub opozorilom, da so varnostne razmere negotove, obiskala starša 25-letne Avstralke, ki je umrla v strmoglavljenju. Avstralija je sicer v strmoglavljenju izgubila 28 svojih državljanov.

Obisk prizorišča tragedije je bil zelo čustven. Angela Rudhart-Dyczynski in njen soprog Jerzy Dyczynski sta prišla oblečena v majici z napisom "Fatima: Radi te imamo". Fatima je bilo ime njuni mrtvi hčerki. Med drugim sta se sprehodila med razbitinami letala in nanje položila velik šopek rož, piše AFP.

Na samem prizorišču so sicer tako ukrajinske sile kot proruski separatisti razglasili prekinitev ognja, a le kakih 60 kilometrov stran se nasilje, ki že mesece pretresa vzhod Ukrajine, nadaljuje. Med drugim je glasne eksplozije slišati iz predmestij mesta Doneck. V Lugansku je bilo od sobote ubitih vsaj devet ljudi.

Avstralija je danes potrdila, da bo na prizorišče tragedije v naslednjem tednu poslala skupino policistov, tudi oboroženih, a obenem poudarila, da je edini namen zaščititi prizorišče in zagotoviti varnost preiskovalcem nesreče. Policistov v Ukrajini ne bodo spremljali vojaki, so zatrdili v Sydneyju.

Proruski separatisti, ki nadzorujejo območje, kjer je strmoglavilo letalo, so nakazali, da bodo manjši skupini nizozemskih in avstralskih policistov dovolili namestitev.

Kot še dodaja AFP, ima ukrajinski parlament, ki mora formalno odobriti namestitev mednarodne misije na ukrajinskem ozemlju, to vprašanje na dnevnem redu šele v četrtek, tako da bo do dejanske namestitve očitno trajalo še vsaj nekaj dni.