Slovenija

Graško letališče se jezikovno približuje slovenskim gostom

G.G./STA
27. 7. 2014, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Avstrijsko letališče Gradec je blizu Slovencem, zato jim je odslej na voljo tudi slovenska spletna stran. "Naši slovenski gostje predstavljajo osem do 10 odstotkov vsega potniškega prometa. Da bi jim pokazali, da so nam ti gostje zelo ljubi, smo v zadnjih mesecih izdelali slovensko spletno stran," je pojasnil poslovodja letališča Gerhard Widmann.

V načrtu letošnjih poletnih letov z graškega letališča je približno 50 destinacij. Letala med drugim potujejo na 11 destinacij na 10 grških otokih. Od začetka julija do začetka septembra kot novost ponujajo tudi direktne lete do Črnega morja. Stalnice so Italija, Hrvaška, Egipt, Tunizija in Turčija, kakor tudi številni posebni leti.

Kot so sporočili z letališča, so pomemben del poletnih letov dobre povezave s prestopanjem z leti iz Gradca. Točno 130 letov na teden je z letališča Gradec namenjenih proti pomembnim prestopnim letališčem (Frankfurt, Dunaj, München, Zürich, Berlin, Stuttgart in Düsseldorf). To je povprečno en let na uro.

V juniju je svoj program letov z Gradca razširila tudi regionalna letalska družba Intersky. V tem času je ob sredah na voljo povezava za Zürich preko Salzburga.

Na letališču so v lanskem letu zabeležili 881.740 potnikov, od tega jih je 714.463 potovalo z rednimi linijami in 167.277 s čarterji. Najbolj priljubljene destinacije so Frankfurt, München, Dunaj, Düsseldorf, Berlin, Stuttgart, Zürich, Palma de Mallorca, Antalya in Hurgada.

Letališče, ki je od slovenske meje oddaljeno približno 50 kilometrov, letos obeležuje 100 let obratovanja. Prvo letalo je s tega mesta vzletelo 26. junija 1914, s čimer je graško najstarejše potniško letališče v Avstriji.