Svet

Izvršni direktor odstopa zaradi slabih rezultatov

STA/M.J.
21. 7. 2014, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Glavni izvršni direktor britanske trgovske verige Tesco Philip Clarke bo oktobra odstopil s tega položaja zaradi slabih poslovnih rezultatov prvega polletja, ki niso dosegli pričakovanj. Tretja največja trgovska veriga na svetu se namreč sooča z vse večjo konkurenco, vodenje Tesca pa bo z oktobrom prevzel izvršni direktor Unileverja Dave Lewis.

Zajem zaslonske slike
Clarke bo, kot so danes sporočili iz Tesca, z delom nadaljeval do 1. oktobra, nato pa bo družbi še do konca januarja 2015 na voljo za pomoč Lewisu pri prevzemu vodenja podjetja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tesco je sicer v minulem poslovnem letu, ki se je zaključilo 22. februarja, že drugič zapored posloval z izgubo. Britanski trgovec ima vedno več težav zaradi zaostrenih razmer v Veliki Britaniji, saj potrošnja upada zaradi višjih cen in manjših prihodkov. Na domačih tleh pa se sooča z večjo konkurenco predvsem tujih trgovcev, njegov tržni delež v Veliki Britaniji pa je na letni ravni zdrsnil z 30,5 odstotka na 29 odstotkov.

Največjo konkurenco mu predstavljata nemška diskontna trgovca Aldi in Lidl, pa tudi Walmartova podružnica Asda. Tesco je tretja največja trgovska veriga na svetu. Največja je ameriška veriga Wal-Mart, druga največja na svetu pa je francoska trgovska veriga Carrefour. V zadnjih dveh letih pa se je Tesco odločil zapreti trgovine v ZDA in na Japonskem, prisotnost pa želijo okrepiti predvsem v Indiji in na Kitajskem.