Svet

Ukrajinska tajna služba: Telefonski pogovori dokazujejo odgovornost skrajnežev

U.K.
18. 7. 2014, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ukrajinska tajna služba je po lastnih navedbah prisluškovala telefonskim pogovorom proruskih skrajnežev na vzhodu Ukrajine, v katerih naj bi ti priznali krivdo za četrtkovo strmoglavljenje malezijskega potniškega letala.

Ukrajinska tajna služba SBU je ob tem objavila vsebino telefonskih pogovorov, vendar avtentičnosti posnetkov ni mogoče preveriti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočila SBU, so proruski skrajneži le nekaj minut po strmoglavljenju boeinga 777 z 298 ljudmi na krovu ruski vojski sporočili, da so zadeli letalo. Skrajneži bi lahko sicer pri tem domnevali, da so streljali na ukrajinsko vojaško letalo antonov an-26.

V enem od telefonskih pogovorov naj bi eden od vodij proruskih skrajnežev Igor Bezler ruskemu obveščevalnemu častniku sporočil, da so uporniki sestrelili letalo. V drugem pogovoru naj bi eden od proruskih skrajnežev dejal, da gre "100-odstotno za potniško letalo". V tretjem pogovoru pa naj bi drugi vodja proruskih skrajnežev Nikolaj Kozicin neimenovanemu borcu dejal, da so bili na krovu malezijskega letala najverjetneje vohuni, saj sicer nima smisla, da bi letelo nad tem območjem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstralski premier Tony Abbott je danes v parlamentu v Canberri dejal, da vlada pričakuje "odločno zagotovilo", da bo ruska vlada pri preiskavi celovito sodelovala s preiskovalci. Kot je še dejal, vse kaže, da se je "zgodil zločin", ki naj bi ga storili proruski skrajneži na vzhodu Ukrajine.

Na krovu malezijskega letala, ki je v četrtek strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, je bilo po zadnjih podatkih 298 ljudi, med drugim 154 nizozemskih državljanov, 43 Malezijcev, 27 državljanov Avstralije, 12 Indonezijcev, devet britanskih državljanov, štirje Nemci, trije Filipinci in kanadski državljan.