Svet

Na robu pandemije: Se vrača eden od najhujših krvnikov človeštva?

J.P.
14. 7. 2014, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nesrečni moški se je okužil z najredkejšo in najbolj smrtonosno obliko kuge – tipom, ki se lahko po zraku širi s kihanjem in kašljanjem.

Arhiv Svet24

Jennifer House, predstavnica Oddelka za javno zdravje in okolje v Koloradu v Združenih državah Amerike, je ob tem povedala, da gre za prvi primer pljučne kuge v tej zvezni državi od leta 2004.

V Koloradu so od leta 1957 imeli 60 primerov vseh vrst kuge.

Moški, ki zaenkrat ostaja neimenovan, naj bi se okužil v okrožju Adams v bližini Denverja. Nesrečnik je že hospitaliziran in pod budnimi očesi zdravstvenih delavcev.

Bolezni naj bi se nalezel od svojega psa, ki je umrl nenadne smrti, obdukcija pa je pokazala, da je bil okužen s kugo. Pristojni za javno zdravje v Koloradu pravijo, da kuge bržda ni v zraku in da jo najverjetneje širijo glodavci.

Razlika med pljučno in bubonsko oziroma žlezno kugo je, da se bakterija v primeru prve zaredi v pljučih in ne pod kožo preko ugrizov insektov, kot se to zgodi pri bubonski, oba tipa pa je mogoče zdraviti z antibiotiki, seveda čim prej. Simptomi so med drugim povišana temperatura, bolečina v prsih in pljučnica.

Pristojni opozarjajo prebivalce, da naj bodo pozorni na svoje hišne ljubljenčke.

V Koloradu so od leta 1957 imeli 60 primerov vseh vrst kuge, ki so bile usodne za devet ljudi. Vse bolj verjetno se zdi, da povečini obolevajo tisti, ki so tako ali drugače v stiku s prerijskimi psi. Ti morda izgledajo ljubki, a v okrožju Adams veljajo za prave škodljivce. Pristojni zato opozarjajo prebivalce, da naj bodo pozorni na svoje hišne ljubljenčke, da se ti ne bodo približevali divjemu življu, še posebej mrtvim glodavcem.