Svet

Zadnje ure španskega kralja Juana Carlosa

G.G./STA
18. 6. 2014, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Španski prestol bo opolnoči zasedel princ Felipe, sin kralja Juana Carlosa, ki se je danes uradno poslovil s položaja. Pred njim je zahtevna naloga prenove od škandalov prizadete monarhije in kljubovanja vse močnejšim republikanskim težnjam.

Reuters

Felipe bo pričakovano nasledil očeta, ki je v začetku meseca napovedal abdikacijo. Odločitev, da po 39 letih žezlo preda sinu, je Juan Carlos utemeljil z besedami, da želi omogočiti prenovo monarhije.

Sam je postal kralj po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975. Odigral je pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo oziroma obnovljeno ustavno monarhijo. Španski politični sistem namreč temelji na dogovoru po koncu Francovega režima, v skladu s katerim so dediči diktature sprejeli prehod v demokracijo, leve stranke pa pristale na monarhijo.

Ustava iz tega obdobja je sicer predvidela možnost abdikacije, vendarle pa je ob kraljevi odločitvi nastal manjši zaplet, saj tega določila vse dotlej še niso prenesli v zakonodajo. Po napovedi Juana Carlosa se je tako nemudoma sprožilo vladno in parlamentarno kolesje in v torek je ustrezen zakon po spodnjem domu parlamenta potrdil še senat.

K upadu priljubljenosti kralja o zagotovo prispevali tudi številni škandali - lov na slone, ki si ga je pred dvema letoma v Afriki privoščil kralj, in finančni škandal okrog kraljeve hčerke Cristine in njenega soproga Inakija Urdangarina - ki so imeli za posledico izjemen padec priljubljenosti kraljeve družine, iz česar pa je Felipe v veliki meri izvzet.

S tem se je dokončno odprla pot na prestol 46-letnemu Felipeju. Juan Carlos je tako danes pred 150 povabljenimi dostojanstveniki podpisal odlok, ki formalizira njegovo abdikacijo, in Felipe bo ob polnoči uradno postal kralj. Objava abdikacije v četrtkovem uradnem listu pa pomeni uradni začetek njegovega vladanja.

Felipe bo v četrtek na položaj prisegel na slovesni skupni seji obeh domov parlamenta - dogodka se bodo udeležili poslanci in nacionalni politični voditelji, niso pa vabili nobenega od tujih državnikov in predstavnikov monarhij.

Po slovesnosti se bo novi kralj Felipe VI. s soprogo, kraljico Letizio, popeljal po ulicah središča Madrida do kraljeve palače na zahodu prestolnice, kjer bosta z balkona v družbi dveh hčera in dosedanjega kraljevega para pomahala zbranim. Sledil bo sprejem za približno 2000 gostov, vključno s tujimi veleposlaniki. Udeležil se ga bo tudi slovenski veleposlanik v Madridu Aljaž Gosnar.

Felipe vodenje monarhije prevzema v občutljivem času in pred njim so številni izzivi. Po Juan Carlosovi napovedi abdikacije se je namreč močno okrepilo izražanje republikanskih teženj, ki naj bi se uresničile z referendumom o prihodnosti monarhije.