Zanimivosti

Na 300 metrih vse o čebelah

M. B.-J./DL
18. 6. 2014, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po za Belo krajino tako značilnem razgibanem kraškem svetu se med medovitim drevjem in grmičevjem vije Belokranjska čebelarska učna pot, urejena od leta 2008.

Dolenjski list

 

Pot so čebelarji iz treh čebelarskih društev, črnomaljskega, metliškega in semiškega, združeni v Čebelarski zvezi Bele krajine, uredili v Žuničih v krajinskem parku Kolpa.

Dolenjski list

Čeprav je pot odprta in torej vsak čas na voljo vsakomur, je spoštovanje do truda čebelarjev in čebel tako veliko, da do zdaj še ni bilo nikakršnega vandalizma.

Razlogov za pot je bilo več: prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti v parku, obiskovalci se na njej izobražujejo in sprostijo. Res je dolga le slabih 300 metrov, vendar pa je na hektarju površin mogoče izvedeti veliko zanimivega. Kot je povedal vodja poti in predsednik Čebelarskega društva Črnomelj Dušan Milinkovič, je predvideno, da bi obiskovalci prehodili pot v poldrugi uri, vendar se praviloma zadržijo znatno dlje.

Dolenjski list
Za organizirane skupine, ki se predhodno najavijo, pripravijo belokranjsko pogačo, organizirajo vodenje in pokušino več vrst medu, za odrasle pa tudi medeni liker. Lani je šlo v organiziranih skupinah po poti okrog 800 obiskovalcev. Koliko je bilo individualnih obiskovalcev, pa čebelarji niti ne vedo. Slednji si lahko marsikaj zanimivega o Beli krajini, sadnem vrtu, zgodovini čebelarjenja … preberejo na številnih razlagalnih tablah, s 40 tablicami pa so označene tudi medovite rastline in sadno drevje.