Svet

Smrtne obsodbe za lanski napad v Pekingu

STA/M.J.
16. 6. 2014, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sodišče v mestu Urumqi je danes na smrt obsodilo tri ljudi, pet pa na dolge zaporne kazni zaradi sodelovanja v samomorilskem napadu z avtomobilom na Trgu nebeškega miru v Pekingu oktobra lani. Sodišče jih je obsodilo zaradi načrtovanja in izvedbe terorističnega napada, ki je zahtevalo dve življenji.

Reuters

Tri "organizatorje in voditelje teroristične skupine" je sodišče obsodilo na smrt, enega obsojenca na dosmrtni zapor, štiri pa na zaporne kazni od pet do 20 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V napadu sta bila ubita dva turista in trije napadalci v avtomobilu, ki so bili pripadniki etnične skupine Ujgurov v nemirni večinsko muslimanski pokrajini Xinjiang. Okoli 40 ljudi je bilo ranjenih.

Napadalci so s terenskim avtomobilom zapeljali v množico ljudi, vozilo pa je nato zagorelo.

Policija je navedla, da je bil šofer vozila 33-letni Usmen Hasan, z njim pa sta v avtomobilu umrli še njegova soproga in mama. Po poročanju Radia Free Asia naj bi bil moški jezen, ker je policija novembra lani uničila del mošeje v njegovi vasi, potem ko je za njeno razširitev prispeval denar.

Policija je trdila, da je v začasnem bivališču petih obsojencev našla nože in "džihadistično" zastavo.

Napad je eden od vrste nasilnih incidentov, ki so se zgodili na Kitajskem v zadnjih mesecih, za katere Peking krivi separatiste iz Xinjianga.