Svet

Marine Le Pen: Uničiti želim EU, ne pa Evrope

G.G.
5. 6. 2014, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Voditeljica evroskeptične Nacionalne fronte Marine Le Pen pravi, da v Evropi poteka gospodarska vojna. EU je opisala kot potratni, birokratski stvor, ki nacionalnim državam jemlje samostojnost.

Reuters

Po sijajnem dosežku Nacionalne fronte na evropskih volitvah so z voditeljico te francoske populistične desničarske stranke Marine Le Pen opravili intervju v nemškem tedniku Der Spiegel. Le Penova je nanizala več odločnih, tudi provokativnih izjav, ki so v nasprotju z prevladujočo miselnostjo Bruslja.

»Želim uničiti Evropsko unijo, ne pa Evrope,« pravi 45-letna političarka in dodaja, da verjame v Evropo nacionalnih držav, ki med seboj sodelujejo, močno pa nasprotuje »Evropski Sovjetski zvezi«.

Le Penova tudi ne verjame, da evropske integracije zagotavljajo mir na stari celini. »Evropa je vojna, gospodarska vojna,« ni nič kaj politično korektna hčerka Jean-Marieja Le Pena, saj se je po njenem mnenju povečalo sovraštvo med narodi. »Nemce označujejo za okrutne, Grke za prevarante, Francozi pa naj bi bili leni. Premierka Merklova potrebuje v vsaki državi EU več sto policistov, ki jo varujejo. To ni bratstvo,« ocenjuje Le Penova.

Ni presenetljivo torej, da Le Penova EU vidi kot potratni, birokratski in protidemokratski stvor, ki širi svoje lovke in narodom jemlje možnost samostojnosti.

Evroskeptična Nacionalna fronta, ki jo vodi Marine Le Pen, je na nedavnih evropskih volitvah  dobila 25 odstotkov glasov in s tem v Franciji premagala tako konservativce kot socialiste.

Za stanje v Franciji je okrivila prejšnjega in sedanjega predsednika Nicolasa Sarkozya in Francoisa Hollanda, medtem ko je pohvalila nemško kanclerko Angelo Merkel, saj ščiti interese svoje države. Takoj pa je dodala, da je takšna politika negativna za ostale države EU, zato je kanclerko opozorila, da s tem postaja vse bolj osovražena med prebivalci EU, njena politika pa lahko pripelje do eksplozije EU.

Glede očitkov ksenofobije se Le Penova brani, da ne sovraži nikogar. Pravi, da želi le preprečiti priseljevanje tujcev v Francijo, kar naj bi po njenem prepričanju zmanjšalo problem brezposelnosti.