Svet

V Marylandu so pokopali kongresnika slovenskega rodu Oberstarja

STA
9. 5. 2014, 07.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nekdanjega ameriškega kongresnika slovenskega rodu iz Minnesote Jamesa Oberstarja so v četrtek v družinskem krogu pokopali v predmestju Washingtona Potomac v ameriški zvezni državi Maryland. Pred tem je potekala pogrebna maša, ki se je je udeležil tudi slovenski veleposlanik v ZDA Božo Cerar.

"Izgubili smo velikega prijatelja. Še pred dnevi sva obujala spomine na leto 1991, na leto 2004 in sva kovala načrte za junij," je za STA povedal Cerar, ki je mislil na letnico slovenske osamosvojitve, letnico vstopa v zvezo Nato ter prihajajoče proslave slovenske državnosti.
"Oberstar je veliko pomagal k priznanju Slovenije, članstvu v zvezi Nato in je skrbel za utrjevanje odnosov med državama. Bil je Američan, ponosen na svoje slovenske korenine," je dejal Cerar.
Veleposlanik je izrekel sožalje v imenu slovenskega predsednika Boruta Pahorja in Slovencev ter prebral sožalno pismo zunanjega ministra Karla Erjavca v imenu vlade.
Erjavec je v sožalju poudaril, da je Slovenija izgubila velikega prijatelja ter enega največjih zagovornikov v ZDA, za kar mu ostaja za vedno hvaležna. Za svoje predano in nesebično delovanje v prid Sloveniji ga je takratni predsednik Janez Drnovšek odlikoval z Zlatim redom za zasluge.
Na Oberstarjevo smrt se je za STA odzval tudi Cerarjev predhodnik, veleposlanik Slovenije na Nizozemskem Roman Kirn, ki ga je nenadna smrt prijatelja močno prizadela. Meni, da bi se mu morala Slovenija za vse, kar je zanjo naredil v ZDA, oddolžiti tudi posthumno.
"Bil je pravi domoljub. Izredno delaven in odgovoren tako do svoje funkcije kot do svojih volivcev. Najbolj sem cenil to, da je bil politik s človeškim obrazom, visokih moralnih in etičnih vrednot. Druženje z njim je bilo vedno prijetno. Zavedal se je svojih slovenskih korenin in z veseljem je citiral Prešerna," je dejal Kirn.
Pogrebne maše v katoliški cerkvi Usmiljene gospe v Potomacu, kamor je Oberstar hodil k maši redno vsako nedeljo ob sedmih zjutraj, so se udeležili številni predstavniki kongresa, ameriške vlade in prebivalcev Minnesote, ki ga ne bodo nikoli pozabili, saj skoraj dobesedno vsak kos državne infrastrukture nosi njegov pečat.
Oberstar je 36 let skrbel za to, da je Minnesota dobila zvezna proračunska sredstva. Leta 2007 je prevzel predsedovanje odboru za transport v predstavniškem domu. Avgusta istega leta se je zrušil most v Minneapolisu in demokrat Oberstar je v dveh tednih spravil skozi proceduro in podpis republikanskega predsednika Georgea Busha 250 milijonov dolarjev za izgradnjo novega.
V času pogrebne maše je pod most pri mestu Duluth na jezeru Superior priplula velika tovorna ladja, ki so jo leta 2011 krstili z njegovim imenom in kapitan je ukazal pozdrav ter minuto molka.
Z minuto molka je spomin na Oberstarja že v torek počastil tudi predstavniški dom kongresa, ki bo imel 19. maja posebno žalno slovesnost. V ameriškem senatu pa je imela v četrtek poseben govor demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.
"Ni nobenega dvoma, da je za seboj pustil boljši svet, kot ga je našel. Ostaja nesmrten v številnih mostovih, kolesarskih stezah in varnih rudnikih Minnesote," je povedala Klobucharjeva in dodala, da je bil Oberstar ponosen na svoje slovenske korenine.
Pogrebne maše se je udeležilo okoli 500 ljudi, med njimi tudi "Slovenec" iz Iowe, demokratski senator Tom Harkin, ki je pred tem dal posebno izjavo za Slovence o Oberstarjevi smrti.
"Z žalostjo poročam o smrti tesnega osebnega prijatelja in zelo dobrega prijatelja Slovenije. Z Jimom sva prišla v kongres skupaj leta 1974 in služila dolgo časa. Bil je čudovit podpornik Slovenije in ponosen na svojo dediščino," je sporočil Harkin.
Oberstar, ki je umrl v soboto mirno med spanjem na svojem domu v starosti 79 let, sedaj počiva na pokopališču, kjer je pokopana njegova prva žena Jo. Spominsko slovesnost bodo pripravili tudi v Minnesoti, vendar datum še ni določen.
Rodil se je 10. septembra 1934 v Chisholmu v Minnesoti, ki leži v tako imenovani "železni verigi" območja, polnega z železovo rudo, kamor so prihajali delat in živet priseljenci iz Evrope. Oče Louis (rudar) in mati Mary (šivilja) sta bila aktivna člana Slovenskega narodnega doma v Chisholmu, ki so ga odprli leta 1945, deluje pa še danes.
Leta 1963 se je poročil z Jo Garlick, s katero imata štiri hčerke in dva sinova. Žena mu je leta 1991 umrla za posledicami raka na dojkah, dve leti kasneje pa se je poročil z Jean Kurth.
V zveznem kongresu od "Slovencev" ostajata le še Klobucharjeva in republikanski kongresnik iz Arizone Paul Gosar, ki je bil prvič izvoljen leta 2012. Republikanski senator iz Ohia George Voinovich se je upokojil leta 2011, Harkin pa se bo prihodnje leto.