Svet

Policisti so ga zbrcali do smrti

N.J.
11. 5. 2014, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po tem, ko so ga policisti v noči z 2. na 3. marec letos aretirali, je moši preminil. Priče trdijo, da so za njegovo smrt krivi policisti.

leggo.it

Firence je v začetku marca pretresla vest, da naj bi policisti do smrti pretepli moškega. 39-letnega Riccarda Magherinija naj bi pretepali in brcali na vso silo, nato pa je podlegel poškodbam. Pojavila se je nova priča, ki tri, da je videla, kako policisti brcajo žrtev. V oddaji Chi l'ha Visto? je spregovorila o nasilju, ki so ga policisti izvrševali nad moškim.

Tožilstvo preiskuje štiri carabiniere in pet zdravstvenih delavcev, a uradno še nihče ni osumljen. Zaenkrat deluje kot najbolj sporno to, da je žrtev ukradla telefon, da bi poklicala na pomoč. Odvetnik žrtve Fabio Anselmo okoliščine opisuje kot neverjetne, žrtvin brat pa je na italijanskega premierja Renzija naslovil pismo, v katerem ga sprašuje, ali se mu zdi taka smrt pravična. 

Kaj se je dogajalo?

Magherini je bil sicer uporabnik kokaina, ampak njegov zagovornik pravi: "Imamo dokaze, na podlagi katerih lahko trdimo, da ni umrl zaradi kokaina, kot mnogi namigujejo, saj je šlo za nasilno smrt." Prepričan je, da bi, če bi nekoga tako napadli običajni državljani in ne predstavniki oblasti, bi že preiskovali umor. Kot poročajo policisti, naj bi Magherini ukradel telefon. A odvetnik žrtve je povedal, da je Megherini nekemu picopeku v strahu rekel za telefon, češ da je v nevarnosti. "Govoril sem s picopekom in povedal je, da Magherini zanj ni predstavljal nobene nevarnosti. Riccardo je vzel telefon, da bi sam odtipkal številko in poklical na pomoč, a v teku ni uspel odkleniti telefona in zato ga je med begom odvrgel," je povedal brat žrtve, Andrea. "Med aretacijo so mojega brata pretepali in ga brcali policisti. Sprašujemo se, zakaj skušajo zdaj oblatiti njegovo ime in apeliram na Renzija: rad bi vedel, kaj o tem misli ... je pravično tko umreti?Oče Magherinija zahteva pravico in želi izvedeti resnico. "Težko mi je, ker vem, da je imel Ricky tiste noči težave in je rabil pomoč," je povedal. "Pomoč je rabil, še preden so prispeli predstavniki oblasti in reševalci." Obstajata menda tudi dva posnetka, na katerih je mogoče slišati, kako Riccardo vpije na pomoč.

Primer še preiskujejo

Trenutno uradno ni še nihče obtožen za njegovo smrt. Opraviti morajo še toksikološke teste, da bi pomagali razjasniti okoliščine smrti. Avtopsija je zaenkrat pokazala, da je moški umrl nasilne smrt. Kdo mu je zadal smrtne udarce. Družina pravi, da so mu to storili policisti ob aretaciji in da je na kraj prispelo reševalno vozilo brez zdravnikov, a kaj točno se je dogajalo, bo, kot pravijo, pokazala šele temeljita preiskava.