Svet

Pistorius prosil Boga, da dekle pusti živo

STA
5. 5. 2014, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sojenje južnoafriškemu paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu, ki je obtožen umora svojega dekleta Reeve Steenkamp, se je danes po dveh tednih premora nadaljevalo s pričanjem njegovega soseda. Johan Stander je bil prva oseba, ki je prispela na prizorišče uboja, po njegovih besedah pa je bil Pistorius po incidentu "popolnoma skrušen".

Reuters

"Johan, prosim, prosim, pridi do moje hiše. Ustrelil sem Reevo," je Pistorius po besedah Standerja prosil po telefonu le nekaj trenutkov po uboju. Ko je Stander prispel do doma paraolimpijca, je ta svoje mrtvo dekle nosil v naročju po stopnicah.

"Kričal, jokal in molil je. Izraz na njegovem obrazu je bil poln bolečine. Zdelo se je, kot da ga je popolnoma zlomilo," je danes na zaslišanju razkril Stander.

Stander, ki trdi, da je Pistoriusov prijatelj, je dejal, da je bil paraolimpijec po incidentu skrušen in obupan, Boga pa je prosil, naj dekle pusti živeti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pistorius je sicer obtožen, da je naklepno umoril svoje dekle po burnem prepiru, njegova obramba pa bo vsaj naslednja dva tedna poskušala utrditi Pistoriusove izjave o podrobnostih incidenta. Obtoženi je namreč v navzkrižnem zaslišanju prejšnji mesec po oceni tožilstva spremenil svojo zgodbo.

Atlet je prvotno pred sodiščem trdil, da je Steenkampovo ustrelil skozi zaklenjena vrata kopalnice, saj je mislil, da je vlomilec, ki ga želi sredi noči napasti. A pod pritiskom zaslišanj je spremenil svojo izpoved in zatrdil, da je dekle štirikrat ustrelil po nesreči. Tožilstvo zato paraolimpijcu očita, da prireja svoje dokaze, njegov opis uboja pa je označilo za laž, še piše AFP.

Pistorius je obtožen umora Steenkampove, pa tudi uporabe strelnega orožja v javnosti in nezakonitega posedovanja streliva. Če bo spoznan za krivega, mu grozi dosmrtna ječa.