Svet

V Odeso dodatne posebne enote, v Slavjansku novo nasilje

STA
5. 5. 2014, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinsko notranje ministrstvo je v črnomorsko pristaniško mesto Odesa, kjer je v nedeljo znova izbruhnilo nasilje, poslalo dodatne enote nacionalne garde, ki so danes že prispele v to mesto. Posebej napeto je danes v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine, od koder poročajo o novih spopadih. Tudi okoli Kijeva medtem postavljajo cestne zapore.

Reuters

"V Odeso so prispele sile za posebne namene ministrstva za notranje zadeve Kijev-1. To je ena od enot, ki so bile nedavno oblikovane iz državljanskih aktivistov," je sporočil notranji minister Arsen Avakov. Kot je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, gre za dodaten bataljon. Avakov je tudi napovedal svoj obisk v mestu.

V Odesi je bilo v petek v nasilju med proruskimi in proukrajinskimi aktivisti ubitih 46 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. V nedeljo je nekaj tisoč proruskih aktivistov nato zavzelo tamkajšnji sedež policije ter zahtevalo izpustitev somišljenikov. Po navedbah policije so 67 oziroma polovico v petek pridržanih nato tudi izpustili.

Minister Avakov je danes sporočil, da bodo 42 v petek aretiranih proruskih separatistov, ki so ostali v zaporu, prepeljali v priporne centre v drugih delih Ukrajine, s čimer želijo preprečiti ponovitev incidentov, kakršen je bil nedeljski. Kot piše ruska tiskovna agencija Itar-Tass, so jih že odpeljali v center v osrednjem delu države.

Avakov je obenem ostro kritiziral policiste v Odesi, ki so v nedeljo izpustili aretirane nasilneže, in njihovo ravnanje označil kot "sramotno in morda kriminalno". Vodilne predstavnike policije so odpustili in preiskujejo njihovo ravnanje, je še povedal.

Etnično mešana Odesa sicer velja za ključno v razvoju dogodkov v Ukrajini - mnogi jo namreč gledajo kot kazalec tega, ali se nasilje z rusko govorečega vzhoda države začenja prelivati širše po državi. Izguba nadzora nad tem mestom bi bila za oblasti v Kijevu hud gospodarski in političen udarec.

Medtem ko je v Odesi danes vsaj zaenkrat relativno mirno, pa v Slavjansku - enem od mest na vzhodu države, kjer ukrajinske oblasti od konca minulega tedna izvajajo "protiteroristično" operacijo s ciljem ponovnega prevzema nadzora iz rok proruskih separatistov - znova poročajo o nasilju. Med drugim je slišati eksplozije in streljanje.

Spopadi so izbruhnili v bližini televizijskega stolpa v južnem predmestju Slavjanska, ki so ga uspele zavzeti ukrajinske sile. Proruske milice so se zato začele umikati nazaj proti središču mesta, obenem se proti centru mesta pomikajo tudi spopadi.

Po navedbah proruskih aktivistov je bilo v novem nasilju huje ranjenih najmanj pet njihovih pripadnikov, poroča dpa. Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva, ki jih povzema britanski BBC, je bilo ubitih tudi več ukrajinskih vojakov, koliko točno še ni znano. Je pa bilo najmanj osem vojakov ranjenih v napadu iz zasede.

Mesto Slavjansk, ki šteje več kot 100.000 prebivalcev, sicer po pisanju dpa, ki se sklicuje na navedbe poveljnikov, medtem v celoti obkoljujejo pripadniki ukrajinske vojske in sil notranjega ministrstva.