Svet

Merklova spet zagrozila Rusiji

STA/mv
30. 4. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nemška kanclerka je danes na srečanju z japonskim premierjem Šinzom Abejem zaradi ukrajinske krize Rusiji zagrozila z novimi sankcijami. Izpostavila je tudi velik pomen ukrajinskih predsedniških volitev 25. maja, medtem ko je Abe vse strani pozval k umiritvi razmer v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Kot je dejala Merklova, se mora zgolj ukrajinsko ljudstvo in nihče drug na svobodnih in poštenih volitvah odločati o usodi svoje države. Nemška kanclerka je prav tako zahtevala izpustitev opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki jih od petka na vzhodu Ukrajine zadržujejo proruski uporniki. Po njenih besedah si Nemčija preko vseh diplomatskih kanalov prizadeva za rešitev, tudi preko pogovorov z ruskim Kremljem, izpustitev opazovalcev pa da bi bil "pomemben znak za deeskalacijo". Ob tem je sicer dodala, da mora Rusija storiti še več, vključno z zagotovitvijo že omenjenih predsedniških volitev. 

Prostotrgovinski sporazum med EU in Japonsko

Merklova in Abe sta govorila tudi o prostotrgovinskem sporazumu med EU in Japonsko. Po besedah nemške kanclerke bi bil takšen sporazum, ki bi ga lahko zaključili do leta 2015, za izvozno usmerjeno Nemčijo "velikega pomena". "Vse naše moči usmerjamo v zagotovitev dogovora o ekonomske partnerstvu z EU," pa je Abe dejal na industrijskem forumu v Berlinu. EU in Japonska sta s trgovinskimi pogovori začeli pred letom dni. Bruselj naj bi sicer prihodnji mesec odločal o tem, ali bo nadaljeval s pogovori s Tokiom, ki si v pogovorih z ZDA istočasno prizadeva za pacifiški prostotrgovinski sporazum. Abe bo v okviru evropske turneje poleg Nemčije kot njegove prve postaje obiskal še Veliko Britanijo, Portugalsko, Španijo, Francijo, zaključil pa jo bo 7. maja v Bruslju.