Svet

Obama v okviru azijske turneje prispel v Malezijo

STA/mv
26. 4. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v okviru azijske turneje danes prispel na tridnevni obisk v Malezijo, kjer bo skušal okrepiti odnose s to pretežno muslimansko državo na področju varnosti in trgovine. Malezija je tretja postaja na poti po azijskih državah, ki jo je Obama obiskal kot prvi ameriški predsednik po skoraj 50 letih.

Arhiv Svet24

Obama, ki ga je na večerji v kraljevi palači v Kuala Lumpurju danes gostil malezijski kralj Abdul Halim, je pohvalil etnično in versko raznolikost Malezije, iz katere bi lahko obe državi črpali moč. Pri tem se je spomnil svoje matere, ki je verjela, da ljudje po vsem svetu delijo enake težnje, in sicer po delu in družini, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Obama je del svojega otroštva preživel v sosednji Indoneziji. Malezijski kralj se je na sprejemu z več kot 600 gosti zahvalil Obami za podporo ZDA pri iskanju ponesrečenega malezijskega letala, ki je 8. marca z 239 ljudmi na krovu izginilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking. Pozdravil je tudi prizadevanja ZDA po tesnem sodelovanju z Malezijo za dosego skupnih ciljev, še navaja dpa. V nedeljo se bo Obama srečal z malezijskim premierom Najibom Razakom. Po pričakovanjih bosta voditelja načela vrsto vprašanj, ki se tičejo regionalne varnosti in transpacifiškega partnerstva (TTP) o prosti trgovini, za čigar sklenitev si prizadevajo ZDA.

Odgovarjal bo na vprašanja študentov

V okviru svojega obiska v Maleziji bo Obama obiskal tudi osrednjo džamijo v Kuala Lumpurju in na tamkajšnji univerzi odgovarjal na vprašanja študentov. Po navedbah nekaterih ameriških vladnih predstavnikov se namerava Obama srečati tudi z opozicijskim voditeljem Anwarjem Ibrahimom, ki je bil nedavno zaradi sodomije obsojen na petletno zaporno kazen. Sam sicer obtožbe zavrača in trdi, da je šlo za politično motiviran proces. Tokratno že peto turnejo po azijskih državah, ki je namenjena poudarjanju pomena regije in tamkajšnjih zavezništev za ZDA, je Obama začel v sredo v Tokiu. Doslej je že obiskal Japonsko in Južno Korejo, po Maleziji pa bo odpotoval še na Filipine. Malezijo je obiskal kot prvi predsednik ZDA po Lyndonu Johnsonu leta 1966.